2024. április 25., csütörtök

A szabadságharc évfordulóján

A Rákóczi Szövetség Október 23-ai Diákutaztatási Programjának keretében a héten a helybeli Mezőgazdasági Iskola vendégeként Topolyára érkezett a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulóinak egy csoportja, hogy közösen emlékezzenek meg az 1956-os szabadságharc évfordulójáról.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

A vendégek első útja a bácsgyulafalvai Dohánymúzeumba vezetett, majd ezt követően érkeztek meg Topolyára, ahol egy ünnepi műsort adtak elő a vendéglátó iskola tanárainak és diákjainak. A Nagyszülők és unokák című műsort Széll Erzsébet, az iskola tanára állította össze, és egy építkezés során talált, dunsztosüvegből előkerült, az ötvenhatos kaposvári eseményeket ábrázoló képek adták az alapötletet hozzá. A darab 1956 decemberében játszódik, és az akkori középiskolások szemszögéből reflektál a szabadságharc kaposvári eseményeire, ahol, mint megtudtuk, nem volt fegyveres összetűzés, csupán tüntetés. Illés Saroltától, az iskola tanárától megtudtuk, hogy a tizedik évfolyam mind a négy osztályából (a két általános, a lovász és a gazdaképző szakokból) érkeztek diákok, összesen több mint negyvenen. Illés arról is beszámolt, hogy a látogatás nem véletlen, hiszen a két iskola korábban már többször is együttműködött, legutóbb például a topolyaiak részt vettek a Kaposvári Állattenyésztési Napokon. A pályázatra azért jelentkeztek, mert fontosnak tartják az oktatási intézmények közötti jó viszony kialakítását, az utóbbi időben sikeresen együttműködnek egy ausztriai és horvátországi iskolával is, de külön öröm számukra, hogy Topolyán nyelvi akadályokba sem ütköznek, ráadásul a két intézmény oktatási profilja is hasonló, fejtette ki Illés Sarolta.

A vendégek pénteken meglátogatták a topolyai Mezőgazdasági Iskola tangazdaságát, amelyet a bajsai Becskei Pálinkafőzde megtekintése követett. A délután folyamán egy topolyai városnézésen vettek részt, minek során megtekintették a többi között a pravoszláv és a katolikus templomot, valamint a múzeumot. Ezután Bácskossuthfalvát vették célba, ahol Nagy Tibor történész vezetésével megtekintették a falu kulturális értékeit.

A vendégség szombaton szabadkai és palicsi városnézéssel ér véget.