2024. március 28., csütörtök

Jelentős fejlesztések várhatók Palicson

Az önkormányzat jövő évi terveit ismertette a polgármester

A polgármester, a városi képviselő-testület elnöke és több közvállalat igazgatója vagy képviselője is részt vett a csütörtök esti palicsi lakossági fórumon, így jelen volt Blau Péter, Szabadka Város Építési Igazgatóságának igazgatója, Tripolszki Tímea, a Városrendezési Intézet igazgatónője, Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat igazgatója, Sánta Csaba, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat fejlesztési igazgatója, Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója, Miladin Vidaković, a Park Palics Kft. igazgatóhelyettese, Zoran Gabrić, a kommunális rendőrség koordinátora és Aleksandar Aleksić, a Subotica-trans igazgatója.

Dobó Márta a helyi közösség közgyűlésének elnöke beszámolt róla, hogy megalakult a helyi közösség és bemutatta annak tagjait.

Maglai Jenő polgármester elmondta, az, hogy a város közvállalatai ilyen létszámban megjelentek, annak bizonyítéka, hogy a városvezetés ki mer állni a polgárok elé és kész válaszolni kellemetlen kérdésekre is. Palicsról szólva elmondta, hogy ez Szabadka specifikus települése, amelynek kiemelt jelentősége van, mind a lakosság számát tekintve, mind a benne rejlő fejlődési potenciál szempontjából.

Mint mondta, Palics infrastruktúra tekintetében a város fejlettebb helyi közösségei közé sorolható, persze közel sem lehetnek a helyiek elégedettek, akad még tennivaló.

A jövő évi terveket ismertetve a polgármester arról számolt be, hogy az önkormányzat erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az elkövetkező 3-4 évben számottevő előrelépés történjen Palics fejlődésében. A városi parlament következő ülésén fogadják el a palicsi főtertervet, amelynek alapján elkészülhet a tenderdokumentáció a palicsi beruházó kiválasztására és a beruházás beindításához.

Az idegenforgalmi fejlesztés mellett a Palicsi-tó vize jelent problémát hosszabb ideje. Amíg nem készült el a szennyvíztisztító, addig a környék szennyvize ide folyt, ezzel pedig a tó vize olyannyira rossz állapotba került, hogy egy időben szinte holt is volt, és ebből az állapotból kellett helyrehozni. 2009-ben elkészült a szennyvíztisztító, azóta folyamatosan javul a tó vizének minősége, ez várhatóan 4-5 éven belül érezhető lesz majd.

Maglai Jenő elmondta, a tó környezetvédelmi állapotának javítására vonatkozó tervek is elkészültek, elfogadták őket. Erre az aktivitásra az Európai Unió és a Német Fejlesztési Bank is folyósítanak eszközöket. A Német Fejlesztési Bank Szerbia részére 6,5 millió euró vissza nem térítendő támogatást biztosít, amelyből az előzetes tervek alapján Szabadka 1,8 milliót kapott volna, de ennél sokkal több pénz jut a Palicsi-tóra, mégpedig 5,8 millió euró, így jövő tavasszal megkezdődhet a tervek operatív megvalósítása. Ennek keretében kiépül az a szennyvízvezeték, amelynek köszönhetően tehermentesülhet a Palicsi- és a Ludasi-tó, emellett kiépül az a csatornahálózat, amely szinte a teljes Palicsot lefedi majd.

Ezen kívül a tóparton olyan fontos objektumok felújítása és üzembe helyezése is zajlik, mint amilyen az Abbázia épülete és a Bagolyvár, a bérlőkkel már aláírták a szerződést, akik rendbe teszik az épületeket.

A polgármester arra is kitért, tudja, hogy sok tennivaló akad még Palicson infrastruktúra tekintetében, de felhívta a helyiek figyelmét arra, hogy vannak sokkal rosszabb helyzetben lévő helyi közösségek is, mint amilyen Makkhetes, vagy a Zorka és a Peščara, amelyek sokkal kevésbé vannak kiépülve, ezért elsősorban ott kell fejleszteni.

A polgármestert követően a közvállalatok képviselői is a szószékhez vonultak és ismertették saját terveiket ezen helyi közösség területén, míg a polgárok kérdéseket tettek fel a jelenlévőknek, amelyek elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre, utcák aszfaltozására vonatkoztak.