2024. április 20., szombat

Tavak öntözésre, rekreációs célokra

A csantavéri és bajmoki akkumulációs tavak után jövőre Ludason és Kelebián alakítanak ki hasonlókat – Osztrogonác Simon: Szabadkán és környékén nagyon kevés a felszíni víz, ezen változtatni

Az idén tavasszal alakítottak ki két akkumulációs tavat Szabadka községben a tartományi és az önkormányzati pénzek társításával: egyet Csantavéren, a másikat pedig Bajmokon. Az idei sikeres pályázatnak köszönhetően két további tó kialakítására nyílik lehetőség Ludason és Kelebián.

A Csantavéri-tó öntözési és rekreációs célra is alkalmas (Fotó: Diósi Árpád)

A Csantavéri-tó öntözési és rekreációs célra is alkalmas (Fotó: Diósi Árpád)

– Három éve a tartomány pályázatok révén segíti az önkormányzatokat, hogy azok a felszíni vizeket rendezetten elvezessék, akkumulációval, patakok, folyók, tavak rendezésével. Negyven-hatvan százalékban biztosítja a pénzt az önkormányzat és a tartomány ezekre a beruházásokra. Ezeket a tavakat aztán több területen is hasznosítani lehet: az aszályos időben öntözésre használhatóak, valamint turisztikai célokra, rekreációs célokra, horgászatra használni és természetvédelmi szempontból sem mellékesek, hiszen nagyon kevés a környékünkön a víz- és a zöldfelület is. Nagyon fontos, hogy szabályozható módon vezessük el ezeket a felszíni vizeket. Tavaly is pályáztunk, ennek köszönhetően készül egy ehhez hasonló tó Ludason és Kelebián is. Ezek csakugyan olyan projektumok, amelyek fontosak az itt élő emberek szemszögéből. Ezért lenne fontos, hogy legalább ezeket a beruházásokat ne használjuk fel politikai pontszerzésre, mert ezeknek valóban semmi közük a politikához – utalt Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagjaa csantavéri beruházás kapcsán helyi szinten kialakult félreértésekre, majd hozzátette, nagyon reméli, hogy értik az emberek miről van szó, mert ezek a beruházások a közjóért születtek, teljesen mindegy, hogy ki viszi azokat véghez. A Városi Tanács tagja attól tart, hogy végül annyira elmérgesedik majd a pártok között a helyzet ezen projektum körül, hogy botrányba fog fulladni egy nagyon jó kezdeményezés, ami senkinek nem lehet az érdeke.

Ludason a Vásártér mellett, egy valamikor még mocsaras területen alakítanak ki majd egy ilyen tavat legkésőbb jövőre, és itt egy turisztikai központot szeretnének kialakítani a helyiek. Kelebián a Majdán-tavat alakítják át, egy zsilippel zárják le és feltöltik vízzel. Ez a hely is alkalmas lesz rekreációs célokra, hiszen a helyiek, a szabadkaiak is nagyon szerettek ide járni fürdeni, kikapcsolódni az előző években. Mindegyik említett földterület állami tulajdonban van, azonban azok nem alkalmasak a megművelésre, ezért döntöttek úgy, hogy a kihasználatlan földeket hasznossá teszik ezek által a víztározók által.

– Szabadka környékéről nagyon hiányoznak ezek a tavak, hiszen negyven-ötven évvel ezelőtt az volt a divat, hogy minden területet lecsapoljanak, azért, hogy minél nagyobb területet fel lehessen szántani. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a mikroklíma is megváltozott, száraz a levegő, tavasszal több a csapadék, mindenféle ellenőrzés nélkül leengedjük a vizet a Palicsba, nyáron pedig leesik a talajvízszint. Ezen próbálunk segíteni – magyarázta Osztrogonác Simon, majd hozzátette, hogy tavalyelőtt száz millió dinárral gazdálkodtak, de nemcsak a tavak kialakítása volt ennek a projektumnak a része, hanem kisebb patakok rendezése, szennyvíz elvezetésére használt csatornák befedése is. Az idei évben a város csaknem harmincmillió dinárt irányzott elő, további hatvan százalékát a beruházásnak a tartomány állja. A kivitelező a Duna–Tisza–Duna vállalat.