2024. április 25., csütörtök

Másodjára sem kelt el a BEK vagyona

A nagybecskereki Gazdasági Bíróságon elmaradt a csődeljárás alatt álló BEK húsipari vállalat vagyonának másodszori árverezése, mivel senki sem fizette be a részvételre feljogosító letétet. A vásárlók helyett a bíróságon megjelentek a hitelezők vagy azok ügyvédjei. Ott volt még Žarko Milidragović, a húsipari vállalat egykori igazgatója, Borivoje Beštić, aki egy ideig a gyár tulajdonosa volt, és Milena Prstojević a dolgozók képviseletében.

Egyre kilátástalanabb a BEK újraindulása (Fotó: Kecskés István)

Egyre kilátástalanabb a BEK újraindulása (Fotó: Kecskés István)

A hitelezők egy részének az volt a célja, hogy a tárgyaláson megtagadják az egyik hitelezőnek (Davidović kompani) a BEK vagyonára való jogát (mivel az szerintük irreálisan magas), hogy aztán utána a többiek a kinnlevőségük alapján megkaphassák a nekik járó részt a 400 millió dinárra becsült vagyonból. Jelica Baković, a Gazdasági Bíróság bírója azonban nem indította meg a per eljárását, hanem megállapította, hogy az eladás nem sikerült, mivel senki sem fizette be a letétet. Miután a hitelezők jogi képviselőinek a megjegyzései nem kerültek jegyzőkönyvbe, Vladimir Terzić, a Davidović kompani jogi képviselője Jelica Baković bírónő kizárását kérte az ügyből. Az ügyvéd bűnvádi feljelentést is kilátásba helyezett. A kezdeményezéshez csatlakozott négy hitelező is.

A BEK-ben 2006 óta szünetel a termelés (akkor csaknem háromszáz dolgozó maradt munka nélkül), a csődeljárás pedig 2008-ban kezdődött. Azóta többször is bejelentették, hogy újraindulnak. Miközben a gépezet egy részét rosszvasba adták, a vállalat vagyonából az ügyviteli épület, a laboratórium épülete, a raktár és az üzemhelyiségek, valamint a telek maradt meg.