2024. április 25., csütörtök

A diákok a gyárban tanulnak

Az adai Műszaki Iskola és a Termometal fémipari cég duális képzést bonyolít le

Az adai szakközépiskola tizenkét, számjegyvezérlésű gépek marósa szakon tanuló másodikos és harmadikos diákja a helyi Termometal fémipari cégben részesül gyakorlati oktatásban heti két-két napot. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a Műszaki Iskola és a Termometal fémipari cég közös kezdeményezése volt a duális képzés, amelynek teljes költségét a cég állja.

– A duális képzéssel arra törekszünk, hogy valós munkavégzési körülményeket teremtsünk a diákoknak, akik így megláthatják, hogyan is kell nekik a későbbiekben viselkedni, milyen elvárások vannak irányukban a munkaadóktól. A cégben tanműhelyt alakítottak ki a diákok számára, ahol az elméleti oktatásuk folyik, majd utána kimennek a termelésbe, ahol mentor van melléjük rendelve, aki megmutatja, hogy a gyakorlatban ezek a dolgok hogyan működnek. A tanulók számára ez olyan, mintha iskolába járnának. A tanterv megszabja, hogy a diákoknak hetente hány óra gyakorlati oktatásban kell részesülniük. A harmadikosok két napon át 7-től 14 óráig tanulnak a cégben, mivel heti 14 óra gyakorlati oktatáson kell részt venniük. A vállalat megkapta a minisztériumi tantervet, amely alapján oktatják a diákokat, akiknek a tudásáról és magaviseletéről értékelést készítenek. A duális képzést teljes egészében a Termometal vállalat finanszírozza. Ez közös érdek mindkét fél számára. A Műszaki Iskolának nagyon fontos a duális képzés, mert ugyan jól felszerelt tanműhelyünk van, számjegyvezérlésű eszterga- és marógéppel, valamint univerzális gépekkel, ettől függetlenül fontos, hogy a diákok más jellegű munkákat is megismerjenek. Továbbá megtapasztalják azt az atmoszférát, amely a vállalatban uralkodik, amely hatására komolyan veszik a gyakorlati oktatást, és ez a javukat szolgálja – közölte Gilice Hilda iskolaigazgató, aki hozzátette, hogy az adai szakközépiskolában fontosnak tartják, hogy a diákjaik minél nagyobb gyakorlati tudásra tegyenek szert, ezért a Termometal mellett a moholi Idas fémipari céggel is szerződést kötöttek, ahol két, a számjegyvezérlésű gépek marósa szakon tanuló diák vesz részt gyakorlati oktatásban. Az iskola ugyanezt igyekszik biztosítani az autószerelői szakon tanuló diákoknak, akik helybeli és vidéki cégeknél végzik a gyakorlatot.

Az adai Műszaki Iskolában fontosnak tartják a felnőttképzést, amelynek során többféle szakmát sajátíthatnak el az érdeklődők az oktatási intézményben. Gilice Hilda elmondta, hogy a padéi Innovációs Központ kérésére az adai szakközépiskolában már több alkalommal szerveztek 120 órás CNC-gépkezelői alaptanfolyamot, amelyet a közelmúltban újra elindítottak. Továbbá a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal és a Rasco-Tamp céggel együttműködve is folytatnak felnőttképzést, amely során géplakatosokat, hegesztőket és autó-villanyszerelőket képeznek. Ez a tanfolyam 400 órás, júniusban kezdődött el, és decemberben zárul. Az igazgatónő megjegyezte, hogy a képzések iránt érdeklődők bővebb tájékoztatást az adai Műszaki Iskola titkárságán kaphatnak.