2024. március 28., csütörtök

A határkerítés mégsem ördögtől való?

Feladták a határ őrizetét az osztrák hatóságok –Szlovénia kerítést építhet

Teljes egészében feladták a határ őrizetét az osztrák hatóságok a szlovén–osztrák határ osztrák oldalán, Spielfeldnél, a migránsok tömött sorokban gyalogolnak a Grazba vezető 67-es főúton Leibnitz és Ausztria belseje felé – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Az úttal párhuzamos vasúti töltésen is több száz menekült gyalogolt.

Erre azt követően került sor, hogy pénteken reggel újra kitörtek a migránsok a spielfeldi határállomáson, a senki földjén kialakított tranzittáborból. A hatóságok arab, illetve angol nyelven folyamatosan hangosbeszélőn szólítják fel a menekülteket arra, hogy várják meg türelemmel az elszállításukra érkező buszokat, ám az emberek többsége türelmetlen és elindul gyalog Ausztria felé. A menet mellett egy páncélautó haladt, amelyből ugyancsak hangosbeszélőn azt közölték a migránsokkal, hogy aki tovább akar utazni busszal, az menjen vissza a határátkelőhöz, ám láthatóan nem engedelmeskedtek a felszólításnak.

Több ezer migráns gyalogolt, gyakorlatilag hatósági kontroll nélkül, pénteken délután Ausztria belseje felé a szlovén határról – tudósított az MTI. Az első menekültek péntek délután négy órakor már a Spielfeldtől, vagyis a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak. Az osztrák rendőrség láthatóan csupán azzal volt elfoglalva, hogy fenntartsa a forgalmat a Graz felé vezető 67-es főúton, a migránsokat nem kíséri senki. Az MTI által megkérdezett menekültek általában buszpályaudvart vagy vasútállomást kerestek.

„A KERÍTÉS HATÉKONY MEGOLDÁS”

A kerítések biztosíthatják a határok védelmét – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteki műsorában. Kurz úgy vélte: a kérdés az, hogy az egyes országok akarnak-e kerítést építeni vagy nem. A tárcavezető – mint arról a Die Presse című lap internetes oldalán beszámolt – egy, a magyar–szerb határon létesített kerítés hasznosságát firtató újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ha igazak lennének a kerítések hatékony működését bíráló állítások, akkor nem funkcionálna a határvédelem a bolgár–török, valamint a spanyolországi határszakaszokon, ahol már régen megépült a kerítés. „Az az állítás, hogy a kerítések nem működnek, egyszerűen és mélyrehatóan hamis”– fogalmazott a miniszter.

KÁOSZ A ŠENTILJI TÁBORBAN

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, ha a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a szlovén zöldhatárra – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a közszolgálati televíziónak adott interjújában. A kormányfő az éjjeli interjúban élesen támadta Horvátországot és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli „európai módon” a migrációs válságot. Cerar ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy kerítést épít a szlovén–horvát határon.

„Ez is egy opció”– mondta, majd hozzáfűzte: de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni.

Zoran Milanović horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, hogy Zágráb nem lenne szolidáris és nem tartaná be ígéreteit.

Az osztrák határ melletti šentilji táborban teljes a káosz – jelentette pénteken délelőtt az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. A várakozást megelégelve reggel kilenc órakor a migránsok a táborból elindultak Ausztria felé, ahonnan később szabadon folytathatták útjukat.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter tegnap azt nyilatkozta, hogy fontolgatja a biztonsági kerítés megrendelését, de azt nem arra a célra használnák, amire Magyarország, mivel a „kerítés elveszítené az értelmét, ha a menekülteket Magyarország felé irányítanák” – írta az Index.hr hírportál.