2024. március 28., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Új elnök, régi praktikák

Új csillag tűnt fel a romániai politika firmamentumán. A politika, akárcsak a világűr, meglehetősen kegyetlen világnak tűnik, s ha az amerikai űrkutatási hivatal Chandra röntgenműholdja nemrég a szomszédját mohón felfaló kannibál csillagot kapott lencsevégre, amelytől más környező égi objektumok sincsenek biztonságban, az elemzők hasonló jelenségre figyelhettek fel vasárnap Bukarestben.

Nem utasítja el a kormányzó Szociáldemokrata Párt új elnöke a tárgyalásokat Klaus Iohannis államfővel a kormány átalakításáról. Közvetlenül azután, hogy az SZDP kongresszusa megerősítette hivatalában, Liviu Dragnea sietett bejelenteni: „Bármilyen meghívásnak, amelyet az államfő az SZDP felé intéz, eleget teszünk. Bármilyen meghívásnak, bármilyen témában” – szögezte le Dragnea. Majd hogy egyértelművé tegye, kész feláldozni Victor Pontát, hozzáfűzte: várja az államfői meghívót, mivel az SZDP nem küldhet meghívót az elnöknek. Nem lenne udvarias, márpedig Dragnea ugyancsak vigyáz az etikettre.

Sokkal inkább, mint a demokrácia látszatának a fenntartására. Ezt bizonyítja, hogy az SZDP-ben vasárnap óta más szelek fújnak: nem tűrik a más véleményt, azt árulásnak tartják, és az árulók előtt szó szerint is bezárják a kaput. Az SZDP ifjúsági szervezetének elnöke, Mihai Sturzu – miután Liviu Dragnea bocsánatot kért a kommunizmus bűneiért – megjegyezte: az is kommunizmus, hogy csak egyetlen jelölt „közül” lehet elnököt választani. Másnap a párt új elnökségének ülése előtt a portás nem akarta beengedni a székházba Sturzut...

Az SZDP a jelek szerint visszatér a keménykezű vezetéshez. Amitől – látva Dragnea belépőjét – egyre inkább tartanunk kell. Azért is, mert tett más furcsa kijelentést is az új pártelnök. Szerinte az „etnikai vagy radikális pártokkal kötött elsietett szövetségek” miatt veszítette el az erdélyi választók támogatását az SZDP. Etnikai szövetségesként nyilván az RMDSZ-re utal, radikális pártként nyilván nem a Románia Haladásáért Országos Szövetségre, hanem szintén az RMDSZ-re. Liviu Dragnea a magyar kártyát nyerőnek tartja. Mindig is annak tartotta, akkor is, amikor tavaly ősszel az elnökválasztási kampányban Hargita megyében – úgymond – Victor Pontának korteskedett. De még ekkor is inkább az SZDP nacionalista szavazóit tartotta többre, és még a magyarok szimpátiájának elnyeréséért sem volt hajlandó elvágni a Borszéket Vatra Dornei-jel összekötő út felavatásakor a székely zászló színeit idéző szalagot. Akkor Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke azt mondta: ha Victor Ponta miniszterelnök vett volna részt az avatón, biztos átvágta volna a székely szalagot. Nem biztos.

Annyi bizonyos, hogy Călin Popescu Tăriceanu után Victor Ponta a legkevésbé magyarellenes román miniszterelnök. Ám gyáva volt ezt bizonyítani. Gyengesége miatt pedig őt, a korrupcióval gyanúsított politikust a kormánypárt élén az alapfokon választási csalás és befolyással üzérkedés miatt már elítélt Liviu Dragnea váltja.

Rossz ómen.