2024. március 29., péntek

Hatszoros túljelentkezés az ösztöndíjra

Az Európa Kollégiumban való elszállásolásra a második körben 128-an jelentkeztek és néhány, specializáción levő fiatal magyar orvos
Az Európa Kollégium első lakóinak beköltözése

Az Európa Kollégium első lakóinak beköltözése

A napokban járt le az Európa Kollégiumban való bennlakásra kiírt pályázat második köre, amelyre a felsőbb évfolyamok hallgatói, a mester- és doktori képzésen részt vevő egyetemi hallgatók jelentkezhettek, de azokat az elsőévesek is lehetőséget kaptak, akik az első körben nem adták át kérvényüket.

 MINTEGY 200 KOLLÉGISTA

– Összesen 128-an pályáztak, és minden bizonnyal felvételt is nyernek. Azoktól a fiatal magyar ajkú orvosoktól is érkezett néhány kérelem, akik az újvidéki Orvostudományi Karon specializáción vesznek részt, hogy az Európa Kollégiumban lakhassanak ez alatt az idő alatt. Őket is elhelyezzük a kollégiumban, hisz mint a kérvényekből kiderül, eleget tesznek a feltételeknek, ugyanis olyanok lakhatnak itt, akik legalább iskoláztatásuk egy ciklusát magyarul fejezték be – tájékoztatott bennünket Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja.

Ez azt jelenti, hogy a már itt lévő 66 elsőéves egyetemistával együtt mintegy 200 lakója lesz az Európa Kollégiumnak.

– Alapjában véve meg vagyunk elégedve ezzel a létszámmal. Figyelembe kell venni, hogy ez az első év, a megnyitására több évi várakozás után került sor. Szerintem amikor a városban lakó egyetemisták, akik majd bejárnak ide, és megismerkednek a szakkollégiumi rendszerrel, látják, hogy irodalmi estek, történelmi és más jellegű előadások vannak, sportolni, sakkozni lehet, olyan programok, amelyekbe ők is be tudnak kapcsolódni, csak ezek után fog igazán elterjedni annak a híre, hogy érdemes az Európa Kollégiumot választani – adott hangot a véleményének beszélgetőtársunk.

A Magyar Nemzeti Tanács év közben nem ír ki újabb pályázatot az Európa Kollégiumba való felvételre, azonban az igazgatónőnek joga van egyéni kérelmeket is elbírálni, de természetesen abban a szellemben, amelyet az MNT feltételül szabott, tehát, hogy a felvételt nyert fiatal magyar anyanyelvű legyen, beszéljen magyarul, általános vagy középiskolai tanulmányait magyarul végezte.

 NÉPSZERŰ AZ ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT

E hó 20-án járt le az MNT idei második ösztöndíjpályázata is, amelyre hatszoros a túljelentkezés, a 36 ösztöndíjra ugyanis 207-en adták át kérvényüket. Itt a felsőbb évesek is pályázhattak, akik korábban valamilyen ok miatt nem kapták meg az ösztöndíjat, nagyon komoly egyetemi karokról nagyon jó egyetemisták is jelentkeztek. Döntés arról, hogy ki részesül ösztöndíjban, a napokban várható.

Petkovics Márta arra is felhívta a figyelmet, hogy a Várady kiválósági ösztöndíjhitelre a mester- és a doktori képzésen részt vevő hallgatók november 15-éig jelentkezhetnek.

Pályázat az oklevél-honosításra

– Az oklevelek és tudományos fokozatok honosítási vagy elismerési költségeinek résztámogatására október 15-én jelent meg a pályázat és január 31-éig várjuk a jelentkezőket. Már most vannak érdeklődők. Mint tudjuk, október 1-jén nyílt meg az ENIC/NARIC Központ Belgrádban, amely a külföldön szerzett oklevelek elismerésével foglalkozik, tehát most vált időszerűvé, hogy kiírjuk e pályázatunkat. Eddig nem volt értelme kiírni, mert a diplomahonosítás, a tudományos fokozatok elismertetésének folyamata az elmúlt időszakban le volt állítva Szerbiában, nem is lehetett volna sehova sem beadni a kérelmeket. Összesen 3,5 millió dinár áll a rendelkezésünkre, amelyből ezt a résztámogatást finanszírozni tudjuk. Eddig egyes egyetemeken 50–80 ezer dinárt kellett fizetni a kérvény beadásakor, ami sok fiatalt elriasztott, most a diplomahonosítás költsége 3500 dinárra csökkent, persze, ehhez jönnek még az egyéb kiadások, például a fordítás stb., de az említett tetemes költségcsökkenés miatt úgy gondoljuk, sok diplomás fiatalnak ki tudjuk majd akár a teljes összeget fizetni. Ez, hogy milyen százalékarányban tudjuk fedezni, a jelentkezők számától és attól függ, milyen igényeket nyújtanak be. A lényeg: várjuk a jelentkezőket, arra biztatjuk a frissdiplomásokat, hogy jöjjenek haza – hallottuk Petkovics Mártától.