2024. április 23., kedd

Törökországi gazdasági küldöttség járt Újvidéken

A látogatók a mezőgazdaságban és a textiliparban látnak együttműködési lehetőséget

A belgrádi székhelyű SITA (Serbia Trade International Association), a tartományi kormány és a Vajdasági Gazdasági Kamara török–szerb üzleti találkozót szervezett pénteken Újvidéken. A két ország közötti üzleti együttműködés lehetőségeit kutató Gaziantep török városból érkezett küldöttség szerdán Belgrádban kezdte meg szerbiai látogatását. A küldöttség tagjai a textilipari, építőipari, műszaki cikkek és bútorok forgalmazásával foglalkozó cégek képviselőiből tevődött össze.

A látogatókat Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár, Milivoj Vrebalov, a Tartományi Képviselőház alelnöke és Marko Cigić, a Vajdasági Gazdasági Kamara képviselője fogadta.

– A mai nap rendkívül jelentős a vajdasági gazdaság számára. Tavaly Törökország és Szerbia kereskedelmi forgalmában Vajdaság 160 millió dollárral vett részt. Ez a trend folytatódik, 2015 első nyolc hónapjában 120 millió dolláros árucsere-forgalomat bonyolítottak le a török és vajdasági kereskedők – nyilatkozta Vasin.

Törökországi üzletemberek a tartományi kormány épületében (Fotó: Dávid Csilla)

Törökországi üzletemberek a tartományi kormány épületében (Fotó: Dávid Csilla)

Vrebalov hangsúlyozta, hogy Törökország eddig 110 millió eurót fektett be Szerbiába. Ez a szám eltörpül a Romániába beruházott mintegy 9,5 milliárd dollár és a Bulgáriába beruházott 4 milliárd euró mellett. A maihoz hasonló fórumok lehetőséget nyújtanak a gazdasági kapcsolatok elmélyítésére – jegyezte meg Vrebalov.
– A mai találkozó célja a két ország közötti szélesebb együttműködés kialakítása, hiszen Törökország fontos kereskedelmi partnera Szerbiának. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2010 óta folyamatosan növekszik, 2014-ben 165 millió eurót tett ki. Reményeink szerint a török és a vajdasági vállalkozók megbeszéléseinek eredményeként az előbbiek beruháznak a tartományba, így új munkahelyek jönnek létre – részletezte Cigić.
A 2009-ben aláírt török–szerb szabad kereskedelmi egyezmény után a török vállalatoknak megnőtt a szerbiai piac iránti érdeklődésük. Az ünnepélyes fogadás után a törökországi és a vajdasági vállakozók elbeszélgettek a potenciális gazdasági kapcsolatok kialakításáról.

Ömer Şimşek, a SITA, Szerbia és Törökország gazdasági kapcsolafejlesztő civil szervezetének elnöke elmondta, hogy a törökországi küldöttség Gaziantep városának régiójából érkezett Szerbiába.
– Ez a régió évente 6 milliárd dollár kivitelt valósít meg, nagyrészt textilipari termékeket készítenek. Reményeink szerint a közeljövőben egy vajdasági gazdasági küldöttség tiszteletét teszi Gaziantepben és tovább folytatjuk a kapcsolat építését – fejezte ki Şimşek.

Vállakozói szemszögből a mezőgazdasági lehetőségek Vajdaságban a legszembetűnőbbek. Ahol fejlett a mezőgazdaság, ott elegendő tőke is van, amit ki lehet használni – tette hozzá Şimşek.

Bogomira Bojić, a beodrai (Novo Miloševó-i) Mondex konfekcióüzem igazgatója és tulajdonosa elmondta, hogy azért jött el a találkozóra, hogy megismerje a török textilipari vállalkozókkal való együttműködés lehetőségeit.
– Sajnos Szerbiában, így Vajdaságban is, a textilipar lepusztult állapotban van, és nagyon kevés kapacitással rendelkezik. Ma itt mintegy 20 hozzám hasonló textilipari vállalkozó gyűlt össze, akik összesen 200–300 munkást foglalkoztatnak. Mindezt összevetve kicsi az esélye annak, hogy komoly megállapodás szülessen az itteni és a török fél között – osztotta meg véleményét Bojić.