2024. március 29., péntek

Átadták az Októberi Díjat

Koszorúzással és ünnepi programmal emlékeztek Zomborban a város fölszabadulásának napjára, október 21-ére. A Vörös Hadsereg, a partizánok, a bolgár katonák temetőiben, illetve a fasizmus áldozatainak emlékművénél Borislav Staničkov, a városi képviselő-testület elnöke, Igor Bojko, az orosz nagykövetség másodtitkára, Dimitar Canev, a bolgár nagykövetség tanácsosa és Petar Petrov alezredes koszorúzott. Mellettük az I. katonai kiképzőközpont, a Harcosszövetség, a katonai hadirokkantak egyesülete és a Kommunista Párt nevében is elhelyezték az emlékezés virágait.

Vasa Relić, Ivan Pavić, Borislav Staničkov (Fotó: Fekete J. József)

Vasa Relić, Ivan Pavić, Borislav Staničkov (Fotó: Fekete J. József)

A Népszínházban rendezett ünnepségen a himnusz intonálását és a Zombor él című rövidfilm vetítését követően Borislav Staničkov ünnepi beszédében kiemelte, hogy az antifasizmus és a náciellenesség olyan emberbaráti mozgalmak, amelyeket nem lehet kiegyenlíteni egyetlen ideológiával sem.

A jelenleg Izraelben tartózkodó polgármester, Saša Todorović, aki Szerbia egyedüli képviselőjeként vesz részt Tel-Avivban a polgármesterek világtalálkozóján, videofölvételről szólt az egybegyűltekhez, megidézvén a múltat és utalva a jelen feladataira, hogy a város megőrizvén multietnikus és multikulturális hagyományait, visszakapaszkodhasson arra a gazdasági szintre, amelyet a decentralizálás idején – amikor maga gazdálkodhatott a jövedelmével – ért el, majd elveszített.

Az ünnepség keretében vehette át Ivan Pavić, az erdőtelepítők zombori szervezetének elnöke az életmű díjnak számító Októberi Díjat. Az elismerést Vasa Relić, a díjat odaítélő bizottság elnöke indokolta:

– Mai kitüntetettünknek a környezetvédelemben, fásításban, erdőtelepítésben végzett munkáját számos oklevéllel, díjjal és jutalommal ismerték el országszerte, így könnyű feladata volt a bizottságnak, amikor neki ítélte Zombor város legrangosabb kitüntetését. Városunk számára, amely büszke zöldövezeteire, kiemelten fontos a környezetvédelem, mind társadalmi, mind életmód, mind munkakörnyezet tekintetében, és Ivan Pavić erre tette föl az életét, tevékenyen vette ki részét a környezettudatosságra nevelésből és a gyakorlati feladatokból egyaránt.

– Örülök az elismerésnek, de nem egyedül szolgáltam rá. Sok emberre volt szükség, hogy környezetvédelmi értéket teremtsünk. Itt voltak az eredőtelepítők, számos vállalat dolgozói, a hadsereg és rengeteg gyerek. Köszönöm a városnak, hiszen a díjat végtére is a Zöld Várostól kaptam, amelynek érdekében mindaddig tovább dolgozom, amíg tehetem – köszönte meg röviden az elismerést az Októberi Díj idei kitüntetettje.