2024. április 23., kedd

Az egészséges táplálkozásért

Az újvidéki Hajtincs óvodában az egészséges táplálkozás hónapja alkalmából megtartott bemutatón egészséges ennivalót készítettek a legkisebbek számára.

A reggelit a Természettudományi Kar Vendéglátóipari Tanszékének hallgatói készítették, szigorúan betartva az orvosok és a táplálkozás-szakértők által előírt előírásokat a legkisebbek számára. A bemutatón részt vett dr. Horváth Zoltán, a városi tanács egészségüggyel megbízott tagja.

– Októberben több alkalommal is felhívjuk a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, a gyermekek esetében azonban még jobban oda kell figyelni mit készítünk nekik. Az olyan ételek, amelyek túl sok sót vagy zsírt tartalmaznak, nagyon károsak lehetnek, mert érrendszeri megbetegedéshez, cukorbetegséghez vezethetnek, valamint egyéb káros következmények is előfordulhatnak. Nagyon fontos, hogy már a gyermekkorban odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, mert csak így biztosíthatjuk számukra a megfelelő fejlődést – mondta dr. Horváth.

Az egészséges táplálkozást hirdető akciót minden évben megtartják az Október, az egészséges táplálkozás hónapja elnevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet a Vajdasági Közegészségügyi Intézet szervez az újvidéki önkormányzat támogatásával.

Milka Popović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet koordinátora elmondta, az akciónak köszönhetően Újvidéken több generáció is elsajátította az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudnivalókat, az idei akció mottója: Minél kevesebb zsírt!

– Mivel a mai napig nem egyértelmű, mely zsírok egészségesek az emberi szervezet számára, és mennyit kell belőlük fogyasztani, az idén a téma alapos feldolgozására határoztuk el magunkat. Felhívtuk a gyermekek figyelmét arra, hogy habár sok energiára van szükségük, mégsem kell eltúlozni a kalóriák bevitelét. Az egészséges táplálkozásról szóló akciók alkalmával előadásokat tartottunk az óvodákban és az iskolákban, a szülők számára külön ismeretterjesztő füzeteket készítettünk, mivel az otthoni táplálkozási szokások a legfontosabbak – mondta Popović.

Az egészséges ételek elkészítésének bemutatóján jelen volt Mirjana Đurđev, a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény megbízott igazgatója, aki elmagyarázta, hogy a városi óvodák a Vajdasági Közegészségügyi Intézet együttműködésével készítik el a legkisebbek étrendjét.