2024. április 25., csütörtök

Hamarosan szavazás

A kishegyesi képviselő-testület jóváhagyta a helyi járulékról szóló szavazás megtartását

Kishegyes község községi képviselő-testülete tegnap tartotta meg 22. ülését, jelenlegi összetételében. Az ülésnek 12 napirendi pontja volt, melyek túlnyomó többsége a népszavazás kiírására, s annak lebonyolítására vonatkoztak. A község három helyi közösségben, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen a polgároknak hamarosan arról kell dönteniük, hogy legyen-e helyi járulék az előttünk álló 10 éves időszakban.

Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be a médiának, hogy csökkentették a helyi járulék összegét.

– December 31-én az érvényben lévő helyi járulékok mind a három településen lejárnak. Az előzetes egyeztetések alapján arra jutottunk, mindenkinek egyaránt érdeke, hogy a helyi járulékot fenntartsuk mind a három helyi közösségben. Természetesen figyelembe vettük a helyi járulékot fizető lakosság anyagi helyzetét is, ezért csökkentett százalékokkal fogunk dolgozni az elkövetkező 10 évben. Ez azt jelenti, hogy foglalkoztatottaknál a fizetésük 3 százalékáról 2,5 százalékra csökkentettük a helyi járulékot, a nyugdíjasoknál másfélről egy százalékra, a földműveseknél pedig a hektáronkénti 50 kilogramm búza árát hektáronkénti 45 kilogramm búza árára csökkentettük. Lineárisan nézve 10 százalékos csökkentésről számolhatunk be – mondta el Hallgató.

A helyi járulék újbóli bevezetésére vonatkozó népszavazásra november 7-e és 22-e között fog sor kerülni mindhárom településen. A kkt elnök elmondása szerint azért lesz ilyen hosszú a népszavazás, mert sokan mozgásban vannak, nem mindig tartózkodnak odahaza, de ennek ellenére lehetőséget kell adni nekik a véleménynyilvánításra. Amennyiben a polgárok megszavazzák az új járulékot, azt január elsején vezetik be, újabb 10 évre vonatkozóan. Ebben az időszakban a község területén összesen 170 millió dinár helyi járulékra számítanak, de a pontos összeget nehéz lenne megmondani, mert sok tényezőtől függ, hallottuk Hallgatótól.

A kkt-ülés során egy ellenzéki képviselő módosítási javaslatot tett a szavazás hosszát és a járulék felhasználását illetőleg, de a testület ezt nem fogadta el. Viszont az eredeti napirendi pontokat jóváhagyták, ami azt jelenti, hogy Kishegyes község mindhárom települése november 7-étől szavazni fog a helyi járulék újbóli bevezetéséről. A járulék elfogadásához szükséges, hogy a szavazati joggal rendelkezők több mint fele mellette tegye le a voksát. A szavazáson nemcsak azok vehetnek részt, akik az adott helyi közösség lakosai, hanem azok is, akiknek ott van telkük.