2024. április 25., csütörtök

Orbán Viktor: Szerbia nélkül nem lehet megoldani a migránsválságot

Szerbia jelentősége ma sokkal nagyobb, mint akár néhány hónappal ezelőtt volt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán este Madridban az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában. A miniszterelnök szerint a szerbek nélkül a migránsválság nem oldható meg.

Orbán Viktor – aki az Európai Néppárt kongresszusán vesz részt Madridban – szerdán külön egyeztetést tartott Aleksandar Vučić szerb kormányfővel.

A miniszterelnök úgy értékelte, hogy a térség legstabilabb állama ma Szerbia.

„Szerbia kulcsfontosságú állammá vált, nemcsak a magyarok, hanem egész Európa számára. Azt hiszem, hogy a szerbek dolgát, a szerbek ügyét, a szerbek védelmi képességeit komolyabban kell venni, és jobban kell erősíteni a jövőben, mint ahogy eddig tettük. Méltatlanul kevés pénz jutott oda az unióból ahhoz képest, hogy milyen terheket viselnek, és azt gondolom, hogy a szerbek nélkül nem is fogjuk tudni megoldani ezt a migránsválságot, ezért azt gondolom, hogy az európai vezetőknek összpontosítaniuk kell Szerbia képességeinek a megerősítésére” – mondta.

Hozzátette: világossá kell tenni, hogy az unió komolyan veszi Szerbia európai uniós tagságát, „és a migránsválság megmutatta, hogy ha komolyan akarunk védekezni az ilyen jelenségek ellen, akkor Szerbiának közelebb kell lennie, jobban kell integrálódnia az Európai Unióba”.

„Brüsszelben részben a jó szomszédság okán, részben a saját nemzeti érdekeinkből kiindulva támogatni fogjuk Szerbiát”– jelentette ki a magyar miniszterelnök.