2024. április 20., szombat

Könyvvásár

Az olvasási igény, a könyv szeretete él az emberekben. Bizonyítja ezt a tény, hogy ezúttal is sikeres a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár által immár hatodik alkalommal szervezett, ezúttal is az Önnek mennyit ér? elnevezést viselő, leírt, továbbá a könyvtárnak ajándékozott kiadványok vásárát hirdető akció, amely a könyvhónap végével, azaz október 30-ával zárul. Az idei, október 19-én kezdődő rendezvény keretében az érdeklődők kb. két-háromezer címszó közül válogathatnak. Nemcsak kiselejtezett, leírt könyvekből csemegézgethetnek, hiszen mint azt az intézményvezetőtől, Náray Évától megtudtuk: azok csak egy negyedét képezik az eladásra bocsátott kiadványoknak.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

Olyan könyveket, folyóiratokat, enciklopédiákat is megvételre kínálnak szimbolikus árakon, amelyek korábban az intézményhez ajándékozás útján kerültek. Nagy érdeklődés és vásárlási kedv kíséri a könyvtár padlástermében rendezett vásárt, ahol munkanaponként 8-tól 17 óráig válogathatnak a látogatók a megvételre kínált állományból. A vételár meghatározását a vevőre bízzák. A kötetek között sokak által forgatott, megviseltebb állapotú, továbbá ideológiailag elavult, korszerű ismereteket nem nyújtó kiadványok is szerepelnek, de többségben vannak az ajándékozás útján az intézményhez került könyvek, amelyekből a szükségesnél több példány áll a könyvtár rendelkezésére. A kötetek eladásából származó bevételt a könyvtár állományfejlesztésre fordítja majd.

Mint azt az igazgatótól megtudtuk: a vásár meghirdetése előtt a Juhász Erzsébet Könyvtár a leírt könyvek esetében azok listáját először törzskönyvtárának, a szabadkai Városi Könyvtárnak ajánlja fel, és csak ha az nem tart igényt a felkínált állományra, akkor bocsátja árúba könyveit. Évente akár több ezer ajándékkötetet is juttatnak az intézménynek. Ilyen esetekben a felajánlóktól minden esetben beleegyezést kérnek arra vonatkozóan, hogy akár árúba is bocsáthassák az ajándékba kapott könyveket. Mint megtudtuk: a 2014-es évben pl. egy ajándékozó másfél-kétezres darabszámú állományt ajánlott fel az intézménynek. Köztük jelentős számú német nyelvű kötetet. Azok közül elsősorban a tudományos-fantasztikus tartalmú könyvek és a füzetes szerelmes regények jelenleg is a váráson a megvételre ajánlott kötetek között vannak. A német nyelvűek mellett természetesen a magyar és a szerb nyelven íródott világirodalmi klasszikusokból is válogatnak kedvükre a vásárlók. Különösen népszerűek a vásárlók körében a gyermekirodalmi művek, házi olvasmányok.