2024. április 25., csütörtök

Csatorna, vízvezeték, aszfalt

A város területén hét helyen folynak infrastrukturális beruházási munkálatok

Szabadka volt a legsikeresebb pályázó a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál ebben az évben. A város 15 pályázatát bírálták el pozitívan, több mint félmillió dinár értékben, jelenleg hét beruházás van folyamatban. Ebből kettőt látogatott meg tegnap Nebojša Malenković, az igazgatóság igazgatója, helyettese Bodrogi Béla és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere.

A sándori helyi közösségben csatornaépítési munkálatok folynak, konkrétan a Stražilovo, a Kamenica és a Szőreg utcában, valamint a Futak utca egy részében. A beruházás értéke 16,8 millió dinár. A makkhetesi helyi közösség területén vízvezeték épül, a Győri Ferenc utcában, a 381. Új és a Szeged utcában (I. és II. szárnyvezeték), valamint a 382. utcában (III. szárnyvezeték). Ezeknek a munkálatoknak az értéke ötmillió dinár.

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója a munkálatok megtekintése során elmondta, Szabadka ma egy nagy építőhely. Az igazgatóság a városnak félmilliárd dinárt hagyott jóvá, ebből 377 milliót használnak, a közbeszerzési eljárás során megvalósított megtakarításoknak köszönhetően.

– Szabadka igazolta, hogy komoly partner ezen projektumok kivitelezésében, és bízunk az együttműködés folytatásában. Az igazgatóság vezérelve, hogy ha sikerül pénzt megtakarítani, akkor azt az összeget ugyanott fektetjük be újra. Emlékeztetni szeretnék arra is, hogy ezekre a beruházásokra akkor kerül sor, amikor a tartományi kormány a költségvetés átütemezésére kényszerül. Emiatt a Nagyberuházási Igazgatóság eszközei 2,7 milliárd dinárral csökkentek. Ha figyelembe vesszük, hogy Szabadka félmilliárdot kapott, akkor láthatjuk, mennyire jelentős összeg jutott ebbe a városba – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy ebből a pénzből jelenleg hét helyen folynak egyszerre munkálatok.

Maglai Jenő polgármester kiemelte, külön elégedettséggel tölti el, hogy a közbeszerzéseket sikerült lebonyolítani, hogy a beruházások a végük felé közelednek. Amiatt pedig különösen elégedett, hogy minden esetben alacsonyabb árat kínáltak a kivitelezők, mint amennyi a tervezett érték volt, így összességében 20-30 százalékkal olcsóbban készülnek el a tervezett munkálatok.

A polgármester megemlítette azt is, hogy folytatódhat a Népszínház épületének az építése is, illetve, a héten kiírják a nyilvános felhívást egy 2100 négyzetméteres csarnok kiépítésére az Ipari és Technológiai Parkok Közvállalat részére.

A város és a tartományi igazgatóság vezetői novemberben folytatnak egy újabb tárgyalási kört, amikor is áttekintik, jövőre milyen beruházásokat tudnak közösen megvalósítani.

Bodrogi Béla a nagyberuházási igazgatóság igazgatóhelyettese azt részletezte, hogy az év eleje óta, amióta pályáztatási rendszer alapján ítélik oda az összegeket, Szabadka kiemelkedően jól szerepelt, mivel az igazgatóság által kiosztott pénz harminc százalékát kapta meg.

Nikola Milićević, a sándori helyi közösség Közgyűlésének elnöke elmondta, az említett utcák polgárai számára égető probléma volt a szennyvízvezeték. Hozzátette, a helyi járulékból maradt annyi pénz, hogy abból ezek az utcák szilárd burkolatot kapnak, és lehet, hogy gyalogjárdákra is jut pénz.