2024. április 25., csütörtök

Alapkő-letétel Nagybecskereken

Az illetékesek azt ígérik, hogy az év végéig rendeződik a város vízellátása

Nagybecskereken tegnap ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a víztisztító berendezés építése. A kivitelező – az olasz Zilio Csoportosulás – azt ígéri, hogy még az év végéig arzénmentes vizet biztosítanak a nagybecskerekieknek.

A beruházó hat és fél millió eurót fektet a víztisztító építésébe. Ebből maga a berendezés ötmillió kétszázezer euróba került, a többi pedig a tervdokumentáció és az építési költség. Évi kilencmillió köbméter vizet lesznek képesek biztosítani, amivel lefedik a város és a környező települések szükségleteit. Nagybecskerek jelenlegi fogyasztása, éves szinten 5,2 millió köbméter víz. Nenad Obradović, a Zilio Csoportosulás főmenedzsere szerint a város jó döntést hozott, hiszen egy dinár befektetés nélkül olyan berendezést kap, amely tiszta, egészséges és a szabványoknak megfelelő vizet biztosít majd a háztartásoknak. A város nem adósodott el, nincs kölcsön. A beruházó állja a projektum költségeit, ő kockáztat. A víztisztító berendezést (modulokat) már szerelik Olaszországban, és amint az építési munkálatokat befejezik a Szentmihályi úton levő telken, kezdődhet a berendezés szerelése.

Csak az időjárás késleltetheti a munkát (Fotó: Kecskés István)

Csak az időjárás késleltetheti a munkát (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskereken az első víztisztító berendezést 1975-ben próbálták ki, de azóta sem sikerült megoldani a problémát. Tizenegy éve pedig a magas arzéntartalom miatt betiltották a vezetékes víz használatát. Čedomir Janjić polgármester elégedettségének adott hangot, hogy végre megoldódik a város polgárainak legégetőbb problémája. Szerinte az ígért határidőn belül, vagyis még az év végéig a városi vízvezeték-hálózatra kapcsolják a víztisztító berendezést.

A Városi Vízművek azt ígéri a nagybecskerekieknek, hogy nem fizetnek majd többet a vezetékes vízért, mint a belgrádiak vagy az újvidékiek. Goran Tajdić, a közművállalat igazgatója szerint betartják a korábbi ígéretüket, és a megtisztított víz köbméterenkénti ára 0,28 euró lesz, ami a mai árfolyam szerint 41 dinár.

Kezdetben csak a városi vízvezetékbe kerül arzénmentes víz, de az illetékesek azt ígérik, hogy néhány hónap múlva egészséges vezetékes vizet biztosítanak a környező 22 településen élő, ötvenezer polgár részére is.