2024. április 20., szombat

„Meg kell állapodni Oroszországgal”

Szergej Lavrovval találkozott Moszkvában Szijjártó Péter

Megállapodásra van szükség a transzatlanti közösség és Oroszország között, ez kell a szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához – mondta Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásairól beszámolva szerdán telefonon az MTI-nek.

A külgazdasági és külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott több mint kétórás tárgyalásának fő témája a bevándorlási válság és a szíriai helyzet volt. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: most, hogy az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívását éli át a bevándorlási hullám miatt, „végre fel kellene ismernünk és be kellene látnunk, hogy az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés nélkül nincs megoldás a bevándorlási válságra”. Úgy vélte, a bevándorlási hullám legfőbb forrása Szíria, és a szíriai háborút csak úgy lehet lezárni, csak úgy lehet békét, stabilitást teremteni az országban, ha erről megállapodás születik a transzatlanti közösség és Oroszország között.

„Amerikai–orosz megállapodás nélkül, transzatlanti–orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem” – fogalmazott. Hozzátette: ezért Magyarország a mielőbbi megállapodást szorgalmazza Oroszországgal, amelynek révén a szíriai konfliktust a lehető leggyorsabban lehet rendezni.

Szijjártó Péter elmondta: orosz partnerével egyetértettek abban, hogy növelni kell az Iszlám Állam elleni nemzetközi erőfeszítéseket, hiszen minél több területet hódít meg a terrorszervezet, annál több embernek kell elhagynia az otthonát, és annál többen jönnek majd Európába. Egyetértettek abban is, hogy ebben a helyzetben kifejezetten szükség van a keresztény értékek védelmére és megerősítésére Európában, valamint a Közel-Keleten, mert „ha valaki nem tiszteli a saját értékeit, akkor mások értékeit sem fogja tudni tisztelni” – magyarázta.

A magyar kormány álláspontját ismertetve Szijjártó Péter a megbeszélésen közölte, hogy a szíriai rendezés alkalmával a lehető legszélesebb körű politikai párbeszédre van szükség, először békét és stabilitást kell teremteni, és utána kell foglalkozni azzal, hogy a jelenlegi rezsimnek mi legyen a sorsa a jövőben.