2024. április 24., szerda

Pásztor István: Alapok az előttünk álló évek politizálásához

Társult tagként, szavazati joggal vesz részt a VMSZ a Néppárt kétnapos kongresszusán

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is részt vettek a Néppárt madridi tisztújító ülésén.

– Ez az első olyan alkalom, hogy társult tagként vagyunk jelen a Néppárt kongresszusán, ez azt jelenti, hogy szavazati jogunk is van, négy szavazattal rendelkezik a Vajdasági Magyar Szövetség a taglétszámával, súlyával összhangban. Hozzá tudunk tehát járulni ahhoz a szavazattömbhöz, amelynek adott esetben fontos kérdésekben kell döntenie. A jelenlegi közgyűlés a Néppárt elnökét, alelnökeit, főtitkárát választja meg, s mint tudjuk, az alelnöki jelöltek sorában Gál Kinga képviselő is ott van. Most reményeink szerint hozzájárulhatunk ahhoz, hogy sikerrel vegye a megmérettetést – nyilatkozta lapunknak Spanyolországból Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Olyan dokumentumokat is elfogad a közgyűlés, amelyek meghatározó jelleggel rendelkeznek majd a Néppárt jövőbeni politizálását illetően, az Európai Parlamentben vagy más döntéshozó szervekben, testületekben, fejtette ki a továbbiakban Pásztor.

– Két fontos dokumentumot emelnék ki. Az egyik a migránshelyzettel foglalkozik, mely meglehetősen fontos kérdése ennek a kétnapos konferenciának is. Az elfogadásra került deklaráció nem tartalmazza a kötelező kvótát mint ügykezelési módot a migránskérdés kapcsán. Ami talán a hosszú távú politizálás szempontjából még ennél is fontosabb, az az a dokumentum, amelyikbe belekerült alapfogalomként a területi autonómia fogalma. Azt gondolom, hogy ezek olyan fontos kérdések, amelyeknek itt a kongresszuson nincsenek azonnal kitapintható következményei, viszont rendkívül lényeges hivatkozási alapokat jelentenek a következő évek politizálásában – értékelte.

Kiemelte, hogy most már nemcsak a Fidesz európai parlamenti frakcióján belüli lehetőségek állnak a VMSZ rendelkezésére, a párt Néppárton belüli új politikai státusával egy olyan politikai mező is nyílik, amely az érdekérvényesítés terén nagy előrelépésnek számít.