2024. március 19., kedd

A migránsok áttörték a határkerítést

A szlovén parlament felhatalmazta a hadsereget a határvédelemre

Elveszítve a türelmét tegnap a Berkasovo melletti átkelőnél a szerb–horvát határon, és a szántőföldeken át a migránsok bejutottak Horvátország területére – írta a horvát Jutarnji list. A horvát rendőrök nem tudták megállítani őket.

A határon engedély nélkül átjutó migránsoknak az éjszakát 2-3 Celsius-fokos hőmérsékleten kellett eltölteniük a határ menti szerbiai településen. Az MTI tudósítása szerint, az ott éjszakázó mintegy 3500 ember igyekezett sátrakba bújni, és a segélyszervezetektől kapott takarókkal, illetve hőszigetelő fóliákkal próbálta melegíteni magát, azok viszont, akiknek nem jutott sátor, a szabad ég alatt aludtak, és sokan tüzet is gyújtottak.

A horvát hatóságok csak nagyon lassan, 50–100 fős csoportokban engedték be a migránsokat az országba, és a bapskai határátkelőtől az opatovaci befogadótáborba vitték őket. Ezután történt, hogy a határátkelőt megkerülve lépték át a szerb–horvát határt. A horvátok később átengedték azt a néhány száz embert is, akik még a szerb oldalon várakoztak.

Szlovéniában ugyancsak komoly gondokkal küzdött a rendőrség. A horvát Jutarnji list azt írta, hogy a szlovén–horvát határnál Šentiljnél mintegy több ezer migráns áttörte a határkerítést és a bevándorlók gyalog indultak meg Bécs felé. A lap tudósítójának az osztrák szemtanúk azt állították, hogy „az afgánok” játszották a főszerepet a kerítés és a rendőrkordon áttörésében. Az engedély nélkül átlépők csatlakoztak a közeli osztrák befogadóállomáson tartózkodókhoz, és rövid idő alatt mintegy 5000 migránsból álló tömeg indult el Graz felé az autópályán.

Máshol is kaotikus állapotok uralkodtak. A horvát sajtó jelentése szerint tűz ütött ki szerdán délelőtt a horvát–szlovén határtól nem messze lévő szlovéniai, brežicei befogadóállomáson, ahol huszonhét sátor leégett. A tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat – közölte az Index.hr horvát hírportál. Beszámolók szerint a migránsok maguk nyújtották fel a sátrakat, egyiket a másik után, de ezt a szlovén rendőrség nem erősítette meg. A híradások szerint óriási volt a pánik és a kiabálás. A gyerekeket és a nőket az osztrák határ melletti šentilji tranzitközpontba szállították, és folyamatosan ürítették ki a tábort.

A négyszáz ember befogadására alkalmas sátortáborban 1750 ember volt, közülük sokan éjszaka érkeztek, és úgy gázoltak át a Sutla folyón. A hideg miatt a bevándorlók több tüzet is gyújtottak a tábor területén, hogy a lángok mellett felmelegedjenek.

Mind a brežicei, mind a dobovai tábor körül hatalmas volt a rendőri készültség, illetve mindkét helyszínen sorban állnak a szlovén hadsereg páncélozott csapatszállító járművei. A szlovén hatóságok a drávamagyaródi határátkelőhöz hasonlóan lezárták a Brežice melletti Rigonce határátkelőt is. Az út közepét kordonokkal torlaszolták el és lovas rendőrök, illetve rohamrendőrök állnak készültségben a szlovén oldalon.

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette. A szlovén hadsereg, amelynek kötelékében körülbelül 7000-en szolgálnak, segíteni fogja a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén–horvát határon, amely egyben a schengeni övezet határa is. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé.