2024. április 20., szombat

Magyarkanizsa községnapot ünnepel

Átadták a Pro Urbe díjakat

Több napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepli az önkormányzat a község napját Magyarkanizsán. A vasárnapi Kárpát-medencei magyarok zenéje 2015 elnevezésű koncert után hétfőn délben a szokáshoz híven Oromhegyesen gyűltek össze, hogy a Csákó-halmon újabb emléktábla elhelyezésével tisztelegjenek az egybegyűltek a történelmi idők előtt. A tizenegyedik kőtábla az 1093-as dátumot viseli, mert ebben az időben említik először Magyarkanizsát Cnesa néven. Az esős idő miatt a Csákó-halom megközelíthetetlenné vált, így az ünnepséget az oromhegyesi Faluházban tartották. A Pro Urbe elismeréseket tegnap adták át a városháza dísztermében, ahol egyúttal levetítették azt a kisfilmet is, amely az önkormányzat elmúlt egy évének munkáját foglalta össze.

Jovan Čubrilo, Sárkány Dóra, Palkovics Mihály, Péter Béla, Bimbó Mihály polgármester, Farkas István és Borsos Csaba (Kozma Rita felvétele)

Jovan Čubrilo, Sárkány Dóra, Palkovics Mihály, Péter Béla, Bimbó Mihály polgármester, Farkas István és Borsos Csaba (Kozma Rita felvétele)

– Évek óta gazdasági nehézségek kötnek bennünket béklyóba, ezt tetőzte idén a migránsprobléma is – mondta beszédében dr. Bimbó Mihály polgármester, majd kiemelte, hogy mindezen nehézségek ellenére idén több támogatás jutott a mezőgazdaságra, és más gazdasági szférát is igyekeztek támogatni, valamint a szociális védelmi háló megtartása is előnyt élvezett. A polgármester a díjazottak munkáját példamutatónak nevezte.

– Az önök életútja, munkája bizonyítja, hogy a nehézségek ellenére sem szabad kibújni a felelősség alól. Az önök munkája nélkül szegényebb volna községünk.

A pénzjutalommal járó emlékérmet Péter Béla nyugalmazott pedagógus kapta.

– Nyugdíjasként ma már annak örülök, ha hallom, hogy egykori tanítványaim külföldön is elismert szakemberré válnak, s ilyenkor abban reménykedem, hogy tanárként nekem is volt részem pályájuk elindításában – mondta Péter Béla.

Köszönőlevelet kapott Jovan Čubrilo, az Önkéntes Tűzoltó-egyesület vezetője, Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség elnöke, Farkas István magyarkanizsai kántor, Palkovics Mihály, a maronosi Testvériség Művelődési Egyesület volt művészeti vezetője és a kispiaci Jókai Mór Egyesület.