2024. április 25., csütörtök

Édes Anna és jubileumi ünnepség

A szabadkai Népszínház bemutatóra, a délvidéki magyar színjátszás napjának és intézményük 70 éves jubileumának megünneplésére készül

A Magyar Társulat az évad első bemutatójaként Kosztolányi Dezső Édes Annáját állítja színpadra. A bemutató csütörtökön, 19.30-kor lesz a Jadran színpadon. A darab színpadi adaptációját Gyarmati Kata dramaturg, a Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője készítette el, és mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, az előadásban a társulat nyolc színésze vesz részt, közülük négyen külön karaktereket formálnak meg, négyen pedig többet is. A előadás szereplői: G. Erdélyi Hermina, Vicei Natália, Mezei Zoltán, Csernik Árpád, Pálfi Ervin, Sziráczky Katalin, Pámer Csilla és Szilágyi Nándor. Az előadást Czajlik József rendezte, aki először dolgozott Szabadkán:

– A szabadkai Népszínház magyar színházi viszonylatban is előkelő helyet foglal el, fontos szakmai állomást jelenet annak a rendezőnek, akit ide elhívnak. Örülök, hogy Kosztolányi Dezső Édes Annáját rendezhetem. Tudva azt, hogy egy magyar klasszikus gyöngyszemről, házi olvasmányról, és Szabadka szülöttéről van szó, ez nem kockázatmentes vállalkozás, de mindent megtettünk, hogy saját világunkra kivetítve készítsük el – hallottuk a rendezőtől.

Patikárius Jánosként Mezei Zoltánt láthatjuk majd a színpadon:

– Amikor elkezdtük a próbákat Czajlik Józseffel, folyamatosan arra gondoltam, hogy amíg társulatvezető voltam, miért nem vettem fel vele a kapcsolatot, hiszen egy olyan rendezőről van szó, akinek a világa, színházi esztétikája nagyon megfelel a Magyar Társulatnak. Ez az előadáson is érződni fog. Nagyon jónak tartom azt a fajta másként látást, ahogyan Gyarmati Kata dramaturg és Czajlik József rendező hozzányúlt ehhez a darabhoz. Azt gondolom, hogy találtunk egyfajta nyelvezetet, amellyel ez az Édes Anna nem lesz olyan, mint más produkciók e témára. A színház feladata pont ez, hogy mindig új aspektusát fogja meg egy ismert darabnak – mondta Mezei Zoltán.

Címszerepben G. Erdélyi Hermina jelenik meg az előadásban:

– Nagyszerű próbafolyamaton vagyunk túl, részemről keményen is. Igyekeztem tisztességesen megdolgozni ezért a szerepért. Koromnál fogva ez a szerep akár elkerülhetett volna, de hálás vagyok azért, hogy mégis megtalált. Nagyon jó volt együttműködni Czajlik Józseffel, színész és rendező egymásra talált. A kollégáikkal is nagyszerű volt együtt dolgozni, úgy gondolom, sikerült egy nagyon emberi és finomra hangolt előadást létrehoznunk – fejtette ki G. Erdélyi Hermina.

Vizyné szerepében Vicei Natáliát láthatjuk majd az előadásban:

– Ritkán ülhettem a nézőtéren, mert ugyebár színész vagyok, ennélfogva nézőként ritkán ért színházi katartikus élmény, de egyik ilyen az Amadeus volt Czajlik József rendezésében, amit Kisvárdán néztem meg. Akkor a sajtótájékoztatón egy lázadó, pimasz rendezőt láttam, most pedig egy nyugodt családapa, érett rendező jött el hozzánk. Mindkét találkozás nagyon érdekes volt. Vizyné szerepe telibe talált, olyannyira, hogy azt hiszem, ki is ütött. Lelkileg nehéz ez a szerep. Nem azért, mert az eredendő rosszat, gonoszságot kell megmutatni. Az egyszerű lenne. Mindebben a finomságot meglelni sokkal nehezebb – hallottuk Vicei Natáliától.

Az előadásban Csernik Árpád Vizy Kornélt jeleníti meg:

– Czajlik Józseffel nem találkoztunk korábban, de már az első pillanatokban egy síkon haladtunk. Nagyon jó volt együtt dolgozni, akárcsak a kollégákkal is – mondta Csernik Árpád.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Gadus Erika, zeneszerzője Lakatos Róbert, a szakmai konzultáns pedig Forgács Miklós.

 Tartalmas jubileumi műsor

A sajtótájékoztató folyamán Ljubica Ristovski, a Népszínház igazgatója szólt a jubileumi ünnepségről. Mint mondta, először fordul elő, hogy a műsor keretében vajdasági színházak egymás intézményeiben vendégszerepeljenek. Ehhez a kultúrminisztérium járult hozzá, a rendezvénysorozatot pedig a Magyar Nemzeti Tanács és a városi önkormányzat támogatja. A délvidéki magyar színjátszás napjának ünnepi műsora valójában már 11-én elkezdődött, amikor a Zentai Magyar Kamaraszínházban vendégszerepelt a Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadással. A műsor további részét Brestyánszki Boros Rozália ismertette.

A Kortárs Galériában 24-én, szombaton, 18.00-kor Színházünnep címmel nyílik kiállítás a szabadkai magyar hivatásos színjátszás hetven éve alkalmából. A kiállítást Káich Katalin színháztörténész és Kovács Frigyes színművész, rendező nyitják meg. A Jadran előcsarnokában 19.15-kor A Népszínház 70 éve című kiállítást nyitja meg Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális tanácsosa és Zoran Maksimović, a Vajdasági Színházi Múzeum igazgatója. A Jadran színpadon 19.30-kor Kosztolányi Dezső Édes Annája lesz látható Czajlik József rendezésében.

Vasárnap 25-én, 19-kor az Újvidéki Színházban játssza az Édes Annát a Népszínház Magyar Társulata. Szabadkán 19.30-kor, a Jadran színpadon a Lyudmila Razumovskaya Haza (Kući) című műve alapján készült produkciót láthatja a közönség a Népszínház Szerb Társulatának előadásában, Mia Knežević rendezésében.

Hétfőn 26-án, 19.30-kor a Jadran színpadon A béka címmel, Csáth Géza azonos című novellájának és naplóinak felhasználásával készült előadását mutatja be a Zentai Magyar Kamaraszínház Andrej Boka rendezésében.

Kedden, 27-én, a Gyermekszínházban kerül sor A Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínházára. Az idén öt pályamű érkezett be, amelyeket Bérczes László, Gyarmati Kata és Brestyánszki Boros Rozália bírált el. 17 órakor Agárdi Gábor Holnap folytatjuk... című darabját láthatjuk Veljko Mićunović rendezésében, 19-től pedig Baráth Katalin Hátország című művét Soós Attila rendezésében. A vitafórum ugyanitt lesz 21 órától, a moderátor Bérczes László, a hozzászólók pedig Góli Kornélia (dramaturg, egyetemi tanár) és Lénárd Róbert (rendező, drámaíró). Ugyanezen a napon a Jadran színpadon 19.30-tól a Georges Feydeau műve alapján készült Ne mászkálj meztelenül (Ne motaj se okolo gola golcata) című horvát nyelvű előadás szerepel műsoron, a vinkovci Joza Ivakić Városi színház előadásában.

Szerdán, 28-án, 19.30-kor a Jadran színpadon az Újvidéki Színház vendégjátékára, Ion Luca Caragiale Karnebál című előadására kerül sor Sorin Militaru rendelkezésében.

Csütörtökön 29-én, 18.00-kor a Jadran mellett található Bass bárban, Brestyánszki Boros Rozália Hullám című drámakötetének bemutatója lesz, a beszélgetést Husnyák Andrea vezeti. A Jadran színpadon, 19.30-kor kezdődik a Pataki-gyűrű díj átadásának gálaestje, amelyet Ralbovszki Csaba és Körmöci Petronella rendez. Az idei várományosokat Tolnai Szabolcs rendező válogatta ki. A jelöltek: Mészáros Gábor (Kosztolányi Dezső Színház), a Kovács Frigyes által rendezett Liliom címszerepéért és az Andrej Boka rendezte Csend című előadásában Apa szerepéért; Crnkovity Gabriella (Újvidéki Színház), Antal Attila által rendezett Babett hazudik című előadás főszerepéért; Krizsán Szilvia (Újvidéki Színház), az Urbán András által rendezett Bánk bánban Gertrudis királynő szerepéért; Mezei Zoltán (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat) a Sebestyén Aba rendezte Bolondok táncában a kormányzó szerepéért; Béres Márta (Kosztolányi Dezső Színház), a Kovács Frigyes által rendezett Liliomban Juli szerepéért és Andrej Boka Csendjében a kislány szerepéért. Az idei zsűrit Káich Katalin színháztörténész, László Sándor színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, Nataša Gvozdenović újságíró, kritikus és Szerda Zsófia újságíró, fotós alkotják, valamint egy összesített szavazattal az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói.

A rendezvénysorozat pénteken, 30-án ér véget. Ezen a napon a Jadran színpadon 19.30-kor a topolyai Mara Amatőr Színház vendégjátékára kerül sor. Az érdeklődők Tasnádi István Finito, avagy a magyar zombi című előadást tekinthetik meg Körmöci Petronella rendezésében.