2024. március 29., péntek

Takarékoskodjunk! Ha van mivel...

Küszöbön az idei takarékossági hét, a bankok pedig még nagyban hallgatnak

Pár évvel ezelőtt, a takarékossági világhetet megelőző napokban a bankok folyamatosan elárasztották a médiaházak szerkesztőségeit és a reklámozási cégeket több különböző kedvezményes kölcsönajánlattal. Folyamatosan ilyesmivel traktálták az ügyfelekeiket is, akik számlákat rendezni, vagy éppen készpénzt felvenni tértek be hozzájuk. Küszöbön az idei takarékossági hét, a bankok pedig még nagyban hallgatnak.

Egyesek szerint nem kell meglepődni ezen, sőt, a szakemberek szerint a pénzintézetek az idén még csöndesebbek lesznek, mit az előző években. Már csak azért is, mert az euróalapú kölcsönök kamatai 0,5 és 1,5 százalék között alakulnak, a dinárhiteleké azonban alig öt százalékra tehető.

A bankok hallgatagságát növeli az új fizetésszolgáltatásokról szóló törvény is, amely nagyban megkönnyíti a szerbiai polgároknak, hogy pénzüket külföldre vigyék. Emiatt azonban félő, hogy a betétesek Boszniába vagy Montenegróba viszik a tőkét, ahol a letétekért a bankok akár kétszer akkora kamatot fizetnek mint itthon.

Szerbiában a pénzintézetek már jó ideje nem népszerűsítik a betéteket sem. Hogy miért? A válasz egyszerű: ezeket a pénzeszközöket bocsátják ki hitel formájában, azt pedig nem kell senkinek sem ecsetelni, hogy a polgárok, a jelenlegi pénztelenségben, csak akkor döntenek úgy, hogy kölcsönt vesznek fel, ha nem látnak más megoldást. Emellett nagyon kevés a megbízható gazdasági ügyfél is, aki úgy venne fel hitelt, hogy belátható időn belül vissza is fizeti. Ilyen helyzetben a bankoknak betét után kamatot fizetni pénzkidobás, hiszen a biztos fedezet hiányzik.
– Én úgy gondolom, hogy megéri a hazai piacon elkölteni vagy befektetni pénzt, mert ez hozzájárul a gazdaság felerősödéséhez és a termelés serkentéséhez. Jobb így kezelni, mint a bankban vigyázni a külföldi valutában lévő pénzt, amelyre alacsony a kamat, emellett az állam irányába is adózni kell utána.

Ezért merem azt állítani, hogy a jövőben a szerbiai polgárok is inkább Boszniában és Montenegróban fognak takarékoskodni, mivel mindkét országban nagyobbak a kamatok. A dinárösszegek esetében sincs ez máshogy, hiszen nem várható túl nagy haszon – nyilatkozta a sajtónak Milan Kovačević befektetési szakértő.
A Szerbiai Nemzeti Bank új adópolitikája (az irányadó alapkamat folyamatos csökkentése) tehát a pénzintézetek mellett azoknak sem kedvez, akik betét formájában nagyobb pénzösszegeket tartanak a bankokban. Igaz, ilyenekből Szerbiában nem sok van, hiszen a takarékossági szolgáltatásokat igénylő ügyfelek nyolcvan százaléka legjobb esetben is csak 500 eurót tart a bankban. Emellett a szakemberek már jó ideje azt szajkózzák a nagyobb pénzösszegeket a bankban tartó polgároknak, hogy ingatlanba fektessék vagyonukat, mivel az árak jelenleg meglehetősen alacsonyak, és várható, hogy gyorsabban fognak haszonhoz jutni.