2024. április 25., csütörtök

Vita egy fabódé körül

Néhány évvel ezelőtt egy fabódét kapott Zombor város használatra az akkori Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárságtól. Az adományozást a falusi turizmus fejlesztésével indokolták, és a tájidegen típusházat nyomban föl is állították a Városi Múzeum előtti téren. A polgárok zöme, de az urbanisták is elégedetlenek voltak a sokáig üresen álló bódé kinézetével és elhelyezésével egyaránt.

A város se tudott mihez kezdeni a bódéval, ezért használati jogát átruházta a Turisztikai Szervezetre, amely később emléktárgyakat árusított benne, majd egy nőegylet kézimunkáinak bemutatótermévé vált.

Aztán a minap eltűnt. Senki se sajnálta igazán, mert a város egyik csúfsága volt. Azt követően pedig még kevesebben, hogy a lóversenytéren bukkant föl, ahol jelenleg a Vojvođanin Lovasklub otthonaként szolgál a 20 négyzetméteres faház. Ennek a klubnak korábban nem volt székháza, noha évente több ügetőversenyt rendez, és karbantartja a versenypályát.

Csakhogy a bódé a korábbi titkárság jogutódja, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság tulajdona.

A tér fölújítását végző Városépítési Igazgatóság kikérte az urbanisták véleményét a bódé áthelyezéséről, azok leszögezték, hogy az épület lezárja a térre nyíló kilátást, nem illeszkedik bele a városképbe, áldásukat adták az áthelyezésére, helyének az eredeti állapotba visszaállítására pedig a fölújítás beruházóját kötelezték. Az igazgatóság kikérte a városi tanács jóváhagyását, az meg meghagyta a helyi önkormányzat idegenforgalmi szolgálatnak, hogy szerezze meg a tulajdonos beleegyezését. Az illetékes titkárság nem adta beleegyezését, és követelte, hogy a város 30 napon belül származtassa vissza az objektumot, és egyoldalúan fölmondta a titkárság, Zombor város és annak Turisztikai Szervezete közti szerződést. A Városépítési Bizottság erre azzal fellebbezett, hogy a szerződésben nem áll, hogy a városnak saját költségén kellene visszaszármaztatnia a házikót, valamint hogy a titkárság nem jelölte meg, hová is kellene vinni az objektumot. A válasz egyértelmű volt: a titkárság bíróság útján követeli vissza tulajdonát, és már el is indította a peres eljárást.