2024. április 24., szerda

Zavartalan lesz a távfűtés?

A Hőtelep (Energana) időben megkezdte a távhőszolgáltatását, kisebb meghibásodások csupán a régi vezetékeken fordultak elő, de mintegy négyezer család már melegben várta október hónap második felét. Viszont a SomborNjuz hírportál által kiszivárogtatott értesülések lehűtötték a kedélyeket. Többhavi agónia után a városnak sikerült kijárnia, hogy a Hőtelep kapjon gázt, noha a 135 millió dinárt meghaladó adósságát még nem törlesztette, a számla pedig, amelyet az önkormányzat a nagyjavításra és az Energana további üzemeltetésére szánt pénz befizetésére nyitott – üres.

A hírportál birtokába jutott dokumentum szerint a most kezdődött fűtési szezon előtti nagyjavításra mintegy 10 millió dinárt terveztek, viszont csupán 349 ezret költöttek, mert ennyi volt a számlán. A tervezett nagyjavításnak tehát mindössze 3,55 százalékát végezték el.

Egy nappal a fűtési idény kezdete előtt az Energana kommunális közvállalat szakmai kollégiuma leszögezte, hogy a tervezett munkálatok nem kerültek időben finanszírozásra, így se a nagy, se a kis beszerzéseket nem lehetett megvalósítani, emiatt a Hőtelep kapacitása az idén 50 százalékra esett vissza. A három kazánrendszerből mindössze egy teljes, egy üzemképtelen, a harmadik pedig csökkent teljesítményű. A fölszerelés tehát se nem teljes, se nem fölkészített, ezért a kibocsátott meleg víz hőfokát 65 Celsius-fokra korlátozták. Amennyiben nagyobb mennyiségű távhőre lenne szükség, meghosszabbítják a kazánházak üzemeltetését, esetleg éjszaka is fűtenek.
A Hőtelep a folyamatos fizetésképtelensége miatt nemcsak a berendezések szervizelését nem végezhette el, hanem a tervezett vezetékcseréket is elmulasztotta, és nem építette ki azokat az aknákat, amelyek megkönnyítenék az esetleges csőtörések szanálását. A dolgozók három hónapja nem kaptak fizetést, az illetékeket és járulékokat se fizették be utánuk.

A Hőtelep gondjainak ismeretében a fogyasztók aggodalommal tekintenek az idei tél elé.