2024. március 29., péntek

Gödöllőn a zentai Vuk-díjasok

A zentai általános és középiskolák idén Vuk-diplomával díjazott tanulói szombaton jutalomkiránduláson vettek részt Zenta testvérvárosában, Gödöllőn. Meglátogatták a királyi várót a vasútállomáson, a Világfát az Erzsébet-parkban, a Művészetek Házát és persze a híres Grassalkovich-kastélyt.

A zentai csoport a Grassalkovich-kastély előtt (Szögi Csaba felvétele)

A zentai csoport a Grassalkovich-kastély előtt (Szögi Csaba felvétele)

Kormányos Katona Gyöngyi oktatási és művelődési tanácstag, a kirándulás szervezője elmondta, 2009-ben született az ötlet, hogy több figyelmet szenteljünk a tehetséges és szorgalmas, kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő diákjainknak, valamivel megjutalmazzuk őket, mivel egyébként az oktatási rendszerünk elsősorban azokra a tanulókra fordít figyelmet, akik valamiért hátrányos helyzetűek, tanulási nehézségekkel küzdenek. Tavaly és idén az eminens diákok megjutalmazása a tárgyi formán túl abban is megnyilvánult, hogy jutalomkirándulásra látogathattak Gödöllőre. Itt annyi szép látnivaló van, akkora a történelmi és kulturális örökség, hogy nemzetiségtől függetlenül is a gyerekek érdeklődésére számot tarthat. Ezzel talán ösztönözni lehet a következő generációkat is, hogy érdemes munkát fektetni a tanulásba, a szorgalom valahol megtérül.

A kirándulás a gödöllői és a zentai önkormányzat támogatásával valósult meg. A két város egyébként kiváló, intenzív és hatékony testvérvárosi kapcsolatot ápol egymással – hangsúlyozta a községi tanács tagja.

(Bővebben a témáról a Közelkép rovatban olvashatnak a napokban az érdeklődők.)