2024. április 26., péntek

A Nišville a sanghaji nemzetközi művészeti kiállításon

A Nišville nemzetközi dzsesszfesztivál az elmúlt hétvégén bemutatkozott a sanghaji nemzetközi művészeti kiállításon, az egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvényen Ázsiában és a világon – közölte a niši fesztivál tájékoztatási szolgálata.

Ivan Blagojević fesztiváligazgató, aki a többi európai dzsesszfesztivál igazgatójával egyetemben a Kínai Dzsessz-szövetség meghívására érkezett Kínába, hangsúlyozta, hogy a Nišville Szerbia egyetlen képviselője ezen a kiállításon.

– A rendezvény középpontjában a művészek megismertetése áll, éppen ezért igyekeztünk a Nišvillen készült felvételek és magunkkal vitt CD-k által minél több szerbiai zenészt bemutatni a többi résztvevőnek. Figyelembe véve azonban azt is, hogy egyre több kínai turista érkezik Európába, különösen kulturális turizmus céljából, standunkon törekedtünk nemcsak a Nišville dzsesszfesztivált, hanem Szerbia teljes kulturális és idegenforgalmi kínálatát népszerűsíteni – mondta Blagojević.

Az igazgató szavai szerint a kiállításon legnagyobb számban Ázsia, Amerika és Ausztrália képviselői vannak jelen, fesztiválok mellett számos színház, operaház, balett-társulat, szimfonikus zenekar képviselteti magát.

Kínai tartózkodása során Ivan Blagojević részt vett a sanghaji nemzetközi művészeti kiállítás keretén belül megrendezett A selyemút művészeti fesztiváljai elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen is, amelyen az egykori selyemút útvonalába eső országok fesztiváljainak és kulturális intézményeinek igazgatói vettek részt. A tanácskozás gyakorlatilag egy leendő Selyemút Fesztivál (Silk Road Festival) alakulóülése volt. A kezdeményezés célja, hogy összetoborozza a művészeket azon az úton, amely évszázadokig a Kelet és a Nyugat kapcsolatát jelentette.