2024. március 28., csütörtök

Sokba kerülne a schengeni rendszer bukása

A schengeni rendszer megdőlhet, megszűnhet, ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a külső határait, és ennek kiszámíthatatlan gazdasági hatásai lennének – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon a hétfői budapesti rendezvényen, amelyen a Magyar Európai Üzleti Tanács (angol rövidítéssel HEBC) legújabb, 2015. évi országjelentését mutatták be Erősebb Magyarországért egy erősebb Európában címmel.

Öldöklő harc folyik a világban az új befektetésekért, ebben a folyamatban azonban legalább olyan fontos a régi befektetők megtartása, mint az új beruházók bevonzása – jelentette ki Szijjártó Péter az Audival kötött friss megállapodásra is utalva. (Tegnap írták alá a szerződést, amely szerint a magyar kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését.)

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az EU számára minden idők legsúlyosabb kihívását jelenti a bevándorlási hullám, ez gyakorlatilag egy modern kori népvándorlás, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak. Rámutatott: erről őszintén kell beszélni, mert rendkívül súlyosak a bevándorlás gazdasági dimenziói. Európa határainak környékén él mintegy 30-35 millió ember, akik olyan élethelyzetben vannak, hogy megindulhatnak Európa felé. Ha Európa nem tudja visszaszerezni azt a képességét, hogy a külső határait megvédje, legalábbis kontroll alatt tartsa, akkor előbb-utóbb felmerül a kérdés, fenntartható-e a schengeni zóna – mondta.

A miniszter arról is szólt, hogy az energiabiztonság Közép-Európa számára égetően fontos kérdés. A helyzet az, hogy „mindenfajta geopolitikai játszmáknak köszönhetően” Közép-Európa energiabiztonsága még válaszra vár – mondta, hozzátéve, hogy egész Európa érdeke, hogy a térség energiabiztonságának kérdésköre rendeződjön.

„Ezért vagyunk megdöbbenve, hogy a Déli Áramlatot európai barátaink ellehetetlenítették”, ugyanakkor a szentpétervári gazdasági fórumon a Gazprom, az Eon, az OMV és a Shell megállapodást írnak alá arról, hogy létrehozzák az Északi Áramlat 2 megállapodást – jegyezte meg Szijjártó Péter, majd hozzátette: ezért is elementárisan fontos, hogy minden ellenállás ellenére a paksi beruházást végre tudjuk hajtani, mert a paksi atomerőmű kapacitásának bővítése, hosszú távú fenntartása jelenti Magyarország energiabiztonságát.