2024. április 24., szerda

Nem lesznek rendkívüli választások

Az ellenzék szerint mielőbb ki kellene írni a köztársasági parlamenti választásokat

Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke a Pink RTV Teška reč című műsorában jelentette be, hogy a következő fél évben biztosan nem lesznek rendkívüli köztársasági parlamenti választások, mert mint mondta: ez felelőtlenség lenne. Pillanatnyilag annyira súlyos témák terhelik az országot – Koszovó felvétele az UNESCO-ba, vagy a tárgyalási fejezetek megnyitása –, hogy könnyelműség lenne a választásokra összpontosítani, nyomatékosította a miniszterelnök.

Hogy hat, nyolc, vagy tíz hónap múlva mi lesz, azt persze nem tudom megjósolni, a következő hat hónapban azonban biztosan nem lesznek rendkívüli választások. Ezt eldöntöttem. Az a feladatom, hogy döntéshozatalkor az emberek érdekét tartsam szem előtt. Nem félek a megmérettetéstől. A felmérések szerint önállóan a Szerb Haladó Párt népszerűsége nagyobb, mint koalíciós partnereivel együtt. A Nemzetközi Valutaalap is tudja, hogy ki nyerné a választásokat – fogalmazott Vučić.

A minisztériumok munkáját értékelvén megjegyezte, hogy bizonyos miniszterek nem végzik tökéletesen munkájukat, ugyanakkor legtöbbjük jól dolgozik, bár nagyon gyakran alábecsülik teljesítményüket. Példaként a kiváló munkára az egészségügyi és az oktatási minisztériumokat említette, mondván, hogy ezek érdemlik meg leginkább a béremelést.

Az államfőnek legkésőbb holnap ki kell írnia a köztársasági választásokat, ha azokat valóban az előzetes terveknek megfelelően, március 16-án kívánja az ország megtartani (Fotó: Ótos András)

VALÓSÁGSHOW HELYETT VALÓSÁGSHOW

Az ellenzék csalódottan fogadta a hírt, hogy egyelőre biztosan várniuk kell az előrehozott választásokra. A Demokrata Párt sajnálja, hogy nem lesznek választások, mondta Aleksandra Jerkov sajtófelelős, hozzátéve: az is világos, hogy az előrehozott választásokról szóló nyilatkozatokat most a kormány átalakításáról szóló találgatások váltják majd fel.

Az a drámai mód és hangnem, ahogyan a miniszterelnök bejelentette, hogy nem lesznek választások, egyértelműsíti, hogy a jövőben a kormány átszervezéséről, az SZHP-ben esedékes tisztújításról, azaz a párton belüli tisztogatásról szóló regéket hallgathatjuk naphosszat. Ezután válnak majd esedékessé ismét az előrehozott választásokról szóló találgatások. Valóságshow-val cseréltek le egy valóságshow-t – értékelte Jerkov.

A DP álláspontja szerint mindenféleképpen rendkívüli választásokat kellene tartani az országban, mivel az aktuális kormány nem váltotta be korábbi ígéreteit, csökkentették a béreket, nem érkeznek külföldi beruházások az országba, megdrágult a villanyáram, növelték az áfakulcsot és botrányos, az SZHP támogatóinak igénye szerint kreált, törvényeket fogadtak el a parlamentben, érvelt Jerkov.

HA KELL, KÉNYSZERÍTIK

Az Új Párt is fájlalja, hogy nem lesznek választások. Zoran Živković pártelnök szerint Vučićnak nem volt elég mersze a választások kiírásához.

Választásokra lenne szükség, hiszen az országban rendkívül rossz a helyzet, a hatalom egyik ígéretét sem váltotta be. Vučić nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy nem fél a megmérettetéstől, mivel a polgárok többsége a pártját támogatja. Az emberek már régen átláttak rajta és tisztában vannak vele, hogy eddig csak hazugságot hallottak. Vučić uralmának minden egyes napja 10 millió eurójába kerül az adófizetőknek. Persze Vučićnak fogalma sincsen a gazdaságról, ahogyan semmi máshoz se nem ért. Nevetséges, amikor a pénzről beszél. A mostani hatalom a lehető legnagyobb értelmetlenséget jelképezi. Ennél rosszabb nem is történhetett volna Szerbiával. Ezért mielőbb változásra van szükség. Ha Vučić nem írja ki önszántából 2016 közepén, vagy legkésőbb végén a rendkívüli parlamenti választásokat, akkor az ellenzék érvei kényszerítik majd rá erre – fogalmazott Živković.

FENNTARTJÁK A FESZÜLTSÉGET

Đorđe Vukadinović politikai elemző értékelése szerint Vučić döntését Szerbia nemzetközi partnerei is befolyásolták. A szerb miniszterelnök képtelen lett volna ésszerű érvekkel alátámasztani, hogy miért lenne szükség kiírni a rendkívüli választásokat, hangsúlyozta Vukadinović, aki szerint Tomislav Nikolić államfő és Ivica Dačić külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke is befolyásolták döntésében Vučićot. Sem Nikolić, sem Dačić nem értettek egyet a választások kiírásával.

Hiszem, hogy Vučić elsősorban a nemzetközi közösség miatt mondott végül nemet a választásokra. Sem a Nemzetközi Valutaalapnak, sem a legbefolyásosabb országoknak nem tudta volna megmagyarázni, hogy miért is lenne szükség erre a lépésre. A rendkívüli választások témáját mesterségesen generálták, maga Vučić és a hozzá legközelebb álló politikusok. Semmi nem tette volna indokolttá a választásokat, ugyanakkor az SZHP kedveli a drámai hangulatot és a feszültséget, hiszen így söprik szőnyeg alá a legfontosabb témákat. Az idei év csakis erről szól, a kormány átalakításáról, majd az előrehozott választásokról. A bizonytalanságot továbbra is fenntartják, hiszen Vučić csak annyi biztosat mondott, hogy a következő hat hónapban nem lesznek választások – nyilatkozta Vukadinović.