2024. április 23., kedd
MUZSLYA

Negyvenéves a Nők Klubja

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte pénteken a muzslyai Nők Klubja. A Magyar Házban megtartott ünnepségen beszámoltak az elmúlt négy évtized tevékenységéről, elismeréseket adtak át és bemutatták a klub monográfiáját.

Palatinus Aranka számolt be a negyven év munkájáról (Kecskés István felvétele)

Palatinus Aranka számolt be a negyven év munkájáról (Kecskés István felvétele)

A közép-bánáti településen több mint húsz civil szervezet működik. Az egyik legaktívabb a Nők Klubja, amely más szervezetek munkájából is kiveszi a részét. Nincs rendezvény a faluban, amelyen valamilyen módon nem vennének részt, kezdve a kultúrmunkától a kétkezi feladatokig. Mindent vállalnak: a főzéstől kezdve a kézműves-oktatáson át a Muzslyai Újság lapjainak a hajtogatásáig. Mint elhangzott, négy évtizedes munkájukkal gazdagították a falu társadalmi életét, összekovácsolták az itt élő magyarságot.

Palatinus Aranka, a monográfia szerzője kitért a muzslyai nőknek és asszonyoknak a falu 125 éves történelmében betöltött szerepére is. Mert a muzslyai nők a telepítéstől – 1890-től – kezdve a férfiakkal együtt kivették a részüket minden munkában. Amellett, hogy a határban a földeken dolgoztak, édesanyák is voltak, háziasszonyok, sütöttek-főztek, és közben hét-nyolc gyereket is fölneveltek. Helytálltak az első világháború idején, amikor Muzslyáról ötszáz férfit vittek a frontra. Úgyszintén a második világégés nehéz napjaiban is.

Az elmúlt negyven év folyamán a muzslyai Nők Klubjának átlagosan hatvan-hetven tagja volt. Jelenleg mintegy negyvenen vannak.