2024. április 26., péntek

Kettős évforduló Magyarkanizsán

Az Ozoray Árpád MME 20., a középiskola 50. évfordulóját ünnepelte
Az Ozoray Árpád MME egyesület jubileumi gálája (Kozma Rita felvétele)

Az Ozoray Árpád MME egyesület jubileumi gálája (Kozma Rita felvétele)

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont fennállásának 50. évfordulóját ünnepelték pénteken Magyarkanizsán. Az ünnepségre meghívott dolgozók, nyugalmazott pedagógusok, az iskolaszék tagjai, a társintézmények vezetői, az önkormányzati képviselők és politikusok a Lonti teremben megtartott ünnepségen és vacsorán vettek részt. Az ünnepségen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Kávai Szabolcs tartományi képviselő és dr. Bimbó Mihály polgármester. Az iskola igazgatója, dr. Sarnyai Zoltán köszöntőbeszédében kiemelte, az iskola hétszer változtatott nevet ötven év alatt, a félévszázados fennmaradás pedig igazolta létjogosultságát.

Sarnyai Zoltán iskolaigazgató az ünnepségen (Kozma Rita felvétele)

Sarnyai Zoltán iskolaigazgató az ünnepségen (Kozma Rita felvétele)

– Egy iskola létezésében fél évszázad még csak a kezdet. A több száz éves intézményekhez képest mi még csak suhancok vagyunk. De ötven év azért mindenképp mérföldkő, bizonyíték arra, hogy megkapaszkodtunk és van jövő. Mozgalmas évek voltak, az ország széthullása, háború, oktatási reformok sorozata, sztrájkok, és igény szerint az iskola neve is többször megváltozott. A jövőt illetően is vannak terveink, az idén egy nemzetközi konferenciának voltunk a házigazdái, mivel az idei évet jelölte ki a magyar kormány a szakképzés évének, és ezen a konferencián született megállapodás a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkárság és az MNT között. Ennek köszönhetően jelentős támogatásban részesült az iskola – mondta az igazgató, aki kifejtette, hogy ebből a pénzből tavaszra két projektumot tudnak megvalósítani a tangazdaságban, a talaj nélküli növénytermesztés mintaparcelláját hozzák létre, valamint egy szabadföldi gyümölcsöst alakítanak ki jégvédelemmel ellátva, s egy traktort is kap az iskola. A tartományi támogatásnak köszönhetően pedig bővítik az állattenyésztésre szolgáló tanterem felszerelését, és ebből a pénzből egy tanulmányi kirándulásra is lehetőségük lesz a diákoknak.

Szombaton este újabb évfordulót ünnepeltek Magyarkanizsán, az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület 20. évfordulójára gálaműsorral készült, amelyen más környékbeli együttesek is felléptek a Művészetek Háza nagyszínpadán. A rendezvény az idei több napos községnapi programsorozat keretében valósult meg.

Az Ozoray Árpád egyesületnek több szakosztálya van, a magyar kultúrát több ágon is képviselik, a hagyományápoló szakosztályok mellett színjátszó csoportot működtetnek. A jubileumi műsor mellett alkalmi kiállítás is nyílt a kézimunka-szakosztály alkotásaiból, ahol a hagyományos magyar népi hímzés különböző fajtáit mutatták be.