2024. április 20., szombat

Örökségünk ápolása, hagyományaink átörökítése

Bemutatjuk a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületet

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület november 14-én szervezi meg immár harmadik alkalommal a Vajdasági gyermek-szólótáncversenyt, amely az elmúlt két évben nagyon sikeres volt. Most is már javában érkeznek a benevezések. A Talentum egyesület által életre hívott Szabadka Táncszínház pedig nemrégiben Budapesten a Postás című előadással vendégszerepelt.

Ez csak két momentum az egyesület életéből. Brezovszki Tamarával, az egyesület elnökével és Brezovszki Roland művészeti vezetővel először is a dolgos hétköznapokról beszélgettünk. A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületet 2013-ban alakult, 13 gyerekkel kezdték, ma már mintegy 90 tagjuk van, három korosztállyal foglalkoznak: az óvodásokkal – 3–5 évesek is vannak közöttük –, az általános iskolásokkal és a középiskolásokkal. Heti két alkalommal vannak próbák: kedden 18 és csütörtökön 19 órától, e célra a Bunjevačko kolo horvát művelődési központ helyiségeit veszik bérbe. Az ifjúsági korosztályból olyan fiatalok is járnak próbára Vajdaság más településeiről, akik szülőfalujukban szintén tagjai a helyi néptáncegyüttesnek, de a Talentumhoz is csatlakoztak. Az odaadó, elhivatott munka eredményei megmutatkoznak: a székesfehérvári Gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek III. fesztiváljáról arany minősítéssel tértek vissza, emellett a Szólj, síp, szólj!-on és a Kőketáncon is minden évben kiválóan szerepelnek a talentumosok. Mint beszélgetőtársaink hangsúlyozzák, sokat köszönhetnek a gyerekek szüleinek, akik partnereik minden törekvésükben, hisz látják, a tenni akarás, a tettrekészség, a tehetséggondozás vezérli őket.

Nagyon sok érdekes programjuk van, például a már említett Vajdasági gyermek-szólótáncverseny, amely korábban Vajdaságban rövid életű volt, három éve a Brezovszki házaspár felelevenítette ezt a kiváló kezdeményezést, és évről évre megszervezi.

– A néptánccal foglalkozó gyermekeknek ezzel kibontakozási lehetőséget kívánunk adni, ami motiválja őket, és meg kívánjuk mutatni, hogy mit lehet a néptánccal elérni. Nemcsak arra gondolok, milyen „karriert” lehet befutni, hanem, hogy milyen tudást, milyen értékeket tudnak elsajátítani – hangsúlyozta Tamara. A gyermekeknek szól a Művészetek otthona – otthon a művészetekben elnevezésű programjuk, amellyel tájolnak is, járják az iskolákat, s amelybe már több ezer diák kapcsolódott be. A néptánc mellett a népszokásokról, az előadó-művészetről is szól ez az interaktív program, a gyerekek beleszólhatnak, belekérdezhetnek, kipróbálhatják mindazt, amiről szó van az előadáson. Ezzel és a többi gyerekrendezvénnyel, minden egyes programjukkal azt szeretnék megmutatni, hogy a néptáncot milyen magas szinten és lélekben milyen mélyen lehet művelni. A gyerekeknek szól a néptánctáboruk is, amelyet e nyáron is a Horgos melletti Túrú-tanyán rendeztek meg, 200 gyerek részvételével, és itt olyan csoportos játékokra tanították meg a gyerekeket, amelyeket otthon gyermektársaságban is tudnak játszani. Roland vesszőparipája az, hogy a számítógép hasznos, de a gyerekeket óvni kell attól, hogy túl sok időt töltsenek előtte, lássák, tapasztalják meg, hogy mennyi érdekes, szórakoztató dolog van az életben. Ilyen a néptánc és a népi gyermekjátékok is. Mint Tamara hozzáfűzte, mindaz, amit közösségben végez a gyerek, jó. A számítógép előtt ülés magányos tevékenység.

A felnőtteknek szól a Koreográfia 0–24 nemzetközi koreográfusversenyük, amelyet tavaly Bácsfeketehegyen rendeztek meg. Igazi családi program, nemzetközi jellegű a Palicsi magyar sokadalom nagy sikerű rendezvényük. Ők a kezdeményezői a Szabadka Táncszínház létrehozásának. Postás című előadásuk neves magyarországi és itthoni koreográfusok, több település – Zenta, Ada, Kishegyes stb. – népi táncosai, neves zenészek kemény, magas hőfokon izzó munkája révén jött létre, Pálfi Ervin rendezésében.

– A talentumos fiataloknak és a vajdasági gyerekeknek szeretnénk megmutatni, hova lehet a tánc terén eljutni, és ezzel a produkcióval, valamint a többi programunkkal is maradandó élményt szeretnénk adni ennek a kis magyar közösségünknek. A Talentum egyesület szoros szakmai kapcsolatban van a magyarországi Örökség Gyermeknépművészeti Egyesülettel, a Magyar Állami Népi Együttessel. A kulturális intézményeinkkel, szervezetekkel is együttműködünk, mint amilyen a Szabadkai Zeneiskola, a Népszínház, a Gyermekszínház, a Juhász zenekar. Folyamatosan „összedolgozunk” a szabadkai, palicsi, királyhalmi, hajdújárási, bácsfeketehegyi művelődési egyesületekkel, iskolákkal – mondta Brezovszki Roland, majd hozzátette:

– A Talentum egyesületben csapatban gondolkodunk. Sok mindenkinek köszönhetjük szakmai hátterünket, programjaink megvalósításának sikerességét. Nagyon nagy köszönet illeti Vas B. Tímeát, Vas Endrét, Baranyi Annamáriát, Szakács Tamást, Baráth Attilát, Juhász Gábort, a békéscsabai Tabán táncegyüttes vezetőit: Farkas Tamást és Gál Nórát. A legnagyobb köszönetet a szülőknek szeretnénk mondani, akik gyermekeiket hozzánk járatják!

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)