2024. április 25., csütörtök

A mindig megújuló hagyományápoló

145. évadát ünnepelte a szabadkai Népkör – Átadták az Arany és Ezüst Tulipán díjakat

A délvidéki magyar kultúra világítótornya, a hagyományok büszke őre, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ 145. évadát ünnepelte a hétvégén. A kétnapos rendezvényen történelmi előadásokat hallhatott a közönség, kiállításmegnyitó, díjátadó ünnepség és előadás kísérte az ünnepet.

Pénteken délután kávéházi hangulatban dr. Dévavári Zoltán történész beszélt a Népkör harmincas éveiről, az akkor tevékenykedő ifjúsági csoport körüli viszontagságokról, a Híd folyóirat megalakulásáról, a zsidóság és a magyar politikai befolyás, valamint az akkori jugoszláv hatalom viszonyáról, a Népkör betiltásáról, majd újraindulásáról. Folyamatos volt a konfliktus az antiszemita, szélsőjobboldali és a baloldali ifjúság között. Dévavári többek között kiemelte, az 1937. február 20-án megtartott híres Ady-estet, ami fordulópont volt a Népkör életében. Több ezres tömeg gyűlt akkor össze. Nagy visszhangot váltott ki, hatalmas felháborodást, hiszen Ady kultusza elsősorban a baloldali gondolatvilághoz volt köthető.

Dr. Bárdi Nándor történész Kende Ferenc szerepéről és munkásságáról tartott előadást, a népszolgálatról és a társadalomszervezésről. Kiemelte a Kalangya, majd pedig a Reggeli Újság népszerűségét, a Kende által szervezett előfizetői akciót, amelynek köszönhetően rövid időn belül csaknem húszezer előfizetője volt a lapnak, amelynek nyereményakciói és mellékletei nagy népszerűségnek örvendtek.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A szombati ünnepség a Népkörben immár negyedik alkalommal az Interetno Fesztivál képekben című pályázatra beérkezett díjazott képekből összeállított kiállítás megnyitójával kezdődött. Tóth Zsuzsanna bácskai gyerekdalokkal köszöntötte a látogatókat. Ezúttal is két kategóriában lehetett pályázni, az Interetno Fesztiválhoz kapcsolódó fotókkal és kötetlen kategóriában. Kilenc pályázó összesen több mint hetven fotója közül válogatott a zsűri: Molnár Edvárd, Vicai Olivér, Bodrogi Hajnalka és Sutus Áron. A nyertesek a Bon Appetit étterem, a Vicai Optika, a Népkör és az Életjel könyvkiadó által felajánlott ajándékokban részesültek. Különdíjat Döme Judit Szerelem című alkotásáért kapott. Az Interetno fesztivál kategóriájában a harmadik helyen Budimlity Ármin, a másodikon Varga Zsuzsanna, az első helyen pedig Csákány Lóránt végzett. Kötetlen kategóriában Varga Mónika lett a harmadik, Kovács Flórián a második és Csákány Lóránt az első.

A 145. évad ünnepi műsorának üdvözlő beszédében dr. Takács Márta, a Népkör elnöke kiemelte, amit ma teszünk, történelem lesz.

– A Népkör örök túlélő, amely minden történelmi korban megtalálta a szerepét. Ha kellett irodalmi kör volt, ha kellett politikai fórum helye, s ha kellett az egyszerű ünneplés helye. A Népkört mindig a tagság éltette, a Népkörnek ők a legfontosabbak, s köszönet jár nekik – mondta dr. Takács Márta.

A szabadkai önkormányzat nevében Ágoston Pribilla Valéria elmondta, az ünnepben benne van a múlt, a jelen és a jövő is.

– Az ünnepeket mindig a világ valós kereteit odébb tolva éljük meg. A népkörösség egy külön fogalom, s a Népkör életében mindig az újbóli nekirugaszkodás győzött. Én még a lepusztult, fűtetlen Népkörre emlékszem a hetvenes évekből. Felújítására 1995-ben került sor, s az épületet akkor a nemrég elhunyt Göncz Árpád avatta fel – mondta Ágoston Pribilla Valéria, Maglai Jenő polgármester tanácsadója.

A Róna táncegyüttes erre az alkalomra összeállított műsorát – amelyben keveredtek a cigánytáncok és a Kárpát-medence különböző tájaira jellemző táncok – megelőzően sor került a házban tevékenykedők díjazására. Ezüst Tulipán díjat kapott tíz éve tartó kimagasló tevékenységéért dr. Takács Márta, Arany Tulipán díjban részesült 25 éves tevékenységéért Bodrogi Béla, a Népkör főtitkára. Ezüst Tulipán díjat kapott továbbá Rumenyákovity Szilvia, Rumenyákovity Kárló és Kiss Andor, Arany Tulipánt pedig Fenyvesi Margit, Bodrogi Hajnalka, Boros György és dr. Tóth Tivadar. Ezen felül díjat adtak át a szakosztályok kiemelkedő egyéniségeinek is, Füstös Emma, Kolovics Klaudia, Fazekas Izabella és Tuza Veronika díszítőművészeknek, Nyári Ákos és Ambrus Richárd színitanodásoknak, Nagy Juditnak és Juhász Szécsi Viktóriának a gyermekekkel való foglalkozásukért, valamint Juhász Szécsi Viktóriának a táncművészetben tanúsított tevékenységéért. Köszönőlevelet adtak át a Pannon RTV és a Dinovizija képviselőinek, valamint Tóth Attilának.