2024. április 23., kedd

Kétszázharminc éve Bácsfeketehegyen

Jelenet az Állomások című előadásból (Lakatos János felvétele)

Jelenet az Állomások című előadásból (Lakatos János felvétele)

Háromnapos programsorozat zajlott a hétvégén Bácsfeketehegyen, a falu újratelepítésének 230. évfordulója alkalmából. A műsor péntek este a kunhegyesi Csermely kórus fellépésével kezdődött a református templomban. Szombaton még pótszékekkel együtt is szűkösnek bizonyult a bácsfeketehegyi színházterem. Az Állomások című ünnepi műsort Hajvert Lódi Andrea állította össze és rendezte, s több mint 400-an voltak kíváncsiak rá. Az éneket, verset, táncot és rövid jeleneteket felvonultató előadás komoly összefogással jött létre, megvalósításában közreműködött a Feketics ME, a Nikola Đurković Általános Iskola, a bácsfeketehegyi helyi közösség, Kishegyes község önkormányzata, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a műsort támogatta a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács.

A programsorozat vasárnap ünnepi istentisztelettel ért véget a református templomban. A zsúfolásig megtelt templomban Nagy Kálmán, a kunhegyesi református gyülekezet lelkipásztora hirdette az igét. Az istentiszteletet többek között megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Bunford Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke.

A programsorozat a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Bácsfeketehegyi Református Egyházközség és a Feketics Művelődési Egyesület szervezésében jött létre.