2024. április 20., szombat

Korszerű játszótér Kavillón

A Topolya községi pobedai helyi közösséghez tartozó Kavillón élő gyermekeknek huzamosabb ideje nem volt játszóterük, az októberi hónap folyamán azonban az egykori játszótér területén korszerű és biztonságos gyermekbirodalom létesült a helyi közösség mintegy 400 000 dináros beruházásának köszönhetően.  

– A 2015-ös költségvetési évre vonatkozóan tervünkben szerepelt egy játszótér felújítása a helyi közösség területén, ahová Pobedán kívül még Svetićevo, Kavilló és Kispest is tartozik. Előirányoztunk 400 000 dinárt a beruházás megvalósítására, végül 395 000 dináros beruházás keretében sikerült kialakítanunk egy új játszóteret, és felújítanunk, új elemmel ellátnunk egy már meglévőt, a pobedait. Azért esett a választás a kavillói helyszínre az új játszótér kialakításakor, mert ezen a településen nem volt mostanáig semmilyen. Becsléseim szerint kb. húsz gyermek fogja azt használni, vagyis vette immár birtokába. Az óbecsei Fitnes Park volt a beruházás kivitelezője. A játszótér a kivitelező mellett a helyi közösség munkatársai, valamint mintegy negyven civil, elsősorban kisgyermekes anyukák és nagymamák összefogásának köszönhetően – az október 3-án, illetve október 10-én tartott munkaakciók keretében – jött létre. A kavillói helyszínre egy őrtorony került csúszdával, egy dupla hinta, egy mászóka és egy mérleghinta. A pobedai játszótér is megújult: oda is került egy őrtorony csúszdával – újságolta lapunknak dr. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke.

Az első munkaakció alkalmával a kavillói játszótér létesítésének előmunkálatai folytak: a játszótér számára kijelölt lejtős terület elsimítása, a játszótéri elemek talapzatának lebetonozása és azok felállítása. Az elmúlt hétvégén pedig, miután a technikai feltételek megteremtődtek, a területrendezésre koncentráltak. A már felállított játszótér körüli zöldövezetet rendezték, vagyis a meglévő karbantartását iktatták be, és új felületet is létrehoztak. Több év után ismét funkcióba helyezték azt a betonjárdát, amely a betonúttól a játszótér helyszínéhez vezet. A helyi közösség tanácselnökének elmondása szerint a szóban forgó beruházások nagyon jó alapot jelentenek a szabadidős és sporttevékenységekhez szükséges terek továbbfejlesztéséhez, mely terveken is dolgoznak.