2024. április 19., péntek

Élelmiszercsomagot osztottak a rászorulóknak

Október 16-a az élelmezés világnapja, október 17-e pedig a szegénység elleni küzdelem nemzetközi napja. A Vöröskereszt szabadkai szervezete minden évben Szabadka Város önkormányzatával együttműködve emlékezik meg erről a napról, mégpedig olyan formában, hogy a legszegényebb polgárok között élelmiszercsomagokat és tisztálkodási szereket osztanak ki. Hogy kik kaphatnak ételcsomagot, azt a Szociális Központ által kiadott lista alapján döntik el. Az akciót hétfőn kezdték meg, azóta már eljuttatták a csomagokat a peremvárosi településekre, pénteken pedig a központban található helyi közösségekben és a Vöröskereszt székházában szervezték meg a csomagosztást.

Szabadkán 4100 személy él szociális segélyből (Temunovity Rita felvétele)

Szabadkán 4100 személy él szociális segélyből (Temunovity Rita felvétele)

Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének titkára elmondta, hogy idén 2980 csomagot sikerült biztosítani a rászorulóknak, ez pedig 350-nel több, mint a tavalyi évben. Az ételcsomagok olajat, cukrot, sót, fűszereket, lisztet, babot, rizst és konzerveket tartalmaznak. A szegénységi mutatókat figyelembe véve a legnagyobb mértékben a gyermekek és az egyedülálló szülők veszélyeztetettek, valamint azok a családok, amelyekben fogyatékkal élő személy van. Az önkormányzat idén 3 200 000 dinárt különített el a csomagokra, átadásukkor Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális-védelemmel megbízott tagja is jelen volt a Vöröskeresztben.

– Szabadkán 4100 személy él szociális segélyből, ez tízszerese a szerbiai átlagnak. Ennek ellenére nem fogjuk csökkenteni a támogatásokat, amelyeket az önkormányzat biztosít – tette hozzá Vujadinović.

Miután átvették a csomagokat, a rászorulók közül többen elmondták, hogy minden segítség jól jön. Hozzátették: a csomagokban biztosított élelmiszerek gyorsan elfogynak, míg a tisztálkodási szerek tovább eltartanak. Van, akinek a tavaly kapott samponból is van még egy kevés. Elmondásuk szerint jelenleg leginkább tüzelőanyagra lenne szükségük.