2024. április 19., péntek

Gondokról és sikerekről

Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Konzultatív Testülete

Csütörtök este tartotta meg második ülését az MNT Közoktatási Konzultatív Testülete a szabadkai Magyar Házban, ahol is az oktatásban jelentkező gondokra tehettek megoldási javaslatot az ott lévő iskolaigazgatók, tanárok.

– Kiemelten fontosnak tartom, hogy olyan tanárok, tanítók, iskolaigazgatók voltak jelen az ülésen, akik bejárnak az osztályokba, és pontosan tudják, melyek azok a legégetőbb problémák, amelyek az oktatást érintik –  mondta Petkovics Márta, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke.

Az ülésről beszámolva elmondta, hogy megvitatták, miként tudnánk szülőföldön tartani a fiatalokat, valamint ennek kapcsán ismertette a tervezetet, amelyet az MNT már kidolgozott, valamint szó esett az MNT pályázatairól is.

– A jelenlévők nagyon jónak találták az osztálykirándulásra vonatkozó pályázatot, amit először írtunk ki az ősszel, majd vártam a további javaslatokat, hogy mire van még szüksége a vajdasági magyar diáknak. Egy jó ötlet fogalmazódott meg újra, az összes vajdasági magyarul tanító pedagógusok kataszterének létrehozásában, amely összefogná a tanárok egy-egy szekcióját. További problémaként vetődött fel az adminisztráció kérdése is, hiszen azoknak a tanároknak, akiknek anyanyelvük magyar és magyarul is tanítanak, a munkanaplót két nyelven kell kitölteniük, annak ellenére, hogy senki sem kötelezheti őket erre. Ezt az időt hasznosabban is el lehetne tölteni, például az órára való felkészüléssel. Ki kell dolgoznunk egy új oktatási stratégiát, amelyhez már készülnek az elemzések és ezeken az üléseken várjuk a javaslatokat, hogy miként tovább. Ehhez a kérdéshez kevesen szóltak hozzá, de ennek ellenére el kell készíteni az új stratégiát –  számolt be Petkovics Márta, majd hozzátette, hogy a javaslatokat e-mailben várják.