2024. április 18., csütörtök
SZALSZÁVAL A KONYHÁBAN

Sütőtökös fejezet

Sütőtök minden formában, nálam itt a (reform)konyhában. Sütve, főzve, édesen, sósan, szalszásan. Nemcsak íze, vidám narancs színe miatt is szeretem.

Bevallom, sokáig nem szerettem a sütőtököt. Akkor tört meg a jég, amikor megkóstoltam nővérem sütőtökkrémlevesét. Sósan nagyon ízlett, aztán szépen lassan sikerült édesen is megszeretni. Megszeretni? Megimádni inkább!

Elolvastam egyébként pár cikket a sütőtökről. Rengeteg hasznos dolog van benne, ezáltal sok-sok betegség megelőzésére, és gyógyítására is szolgál. Ez most egy egyszerű felsorolás lesz, de akit érdekel, nézzen utána, fantasztikus mennyire sokrétű ez a táplálék!

* Rákmegelőző: sok C-vitamin van benne, magjának hidegen sajtolt olajában pedig rengeteg E-vitamin.

* Vértisztító, méregtelenítő: sok benne a kálium.

* Hangulat- és emlékezetjavító: van benne tiamin.

* Szépíti a bőrt.

* Csökkenti az allergiás tüsszögést, és az asztmás rohamokat.

* A szürkületi vakságot is csökkenti, és javítja a látást.

* Kalóriatartalma alacsony.

* Melegíti a szervezetet, megfázás és tüdőgyulladás esetén is hasznos tud lenni.

* Tisztítja a beleket.

* Serkenti a máj működését.

* Szív- és koszorúér problémák megelőzésében is segít.

Sütőtökkrémleves, ahogy én csinálom

Hozzávalók (3-4 személyre): 80 dkg sütőtök, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek. bármilyen hidegen sajtolt olaj, 2 ek. kókuszreszelék, 2 csipetnyi kurkuma (indiai fűszer, a bioboltokban található, és nagyobb bevásárlóközpontokban is, nagyon szép sárga színt ad az ételnek), só, 1 ek. szójaszósz, tökmag (lehet nyers és pörkölt is), 3 kk. citromlé, 2-3 ek. tökmagolaj (elmaradhat).

Elkészítése: A hagymát és a tököt megtisztítjuk. A hagymát kockákra vágjuk. Egy magas falú edénybe öntjük a hidegen sajtolt olajat, és a felkockázott hagymát megpirítjuk rajta. 2-3 perc után hozzáadjuk a kurkumát is. Néha megkevergetjük. Közben a töknek kivájjuk belső, magos részét, húsát kockákra vágjuk. Amikor a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a tököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Lefedjük, és hagyjuk felforrni. Amikor felforrt, 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kókuszt. Lekapcsolhatjuk alatta a tüzet, de leveskénket  még 15 percig hagyjuk a főzőlapon. Majd ízesítjük: megsózzuk, hozzáadjuk a szójaszószt, a citromlevet és a tökmagolajat (ha van). Ezután összeturmixoljuk. Megkóstoljuk, és ha még hagy maga után kívánni valót, ízesítjük. Amikor tányérokba szedtük, megszórjuk a pörkölt tökmaggal.

Ezt a krémlevest elkészítettem már egyszerűbben is: felaprítottam 75 dkg tököt, és egy közepes krumplit. Felraktam őket főni, és amikor megpuhultak, lehúztam a főzőlapról, megsóztam, citromot és kevés tökmagolajat öntöttem bele, és összeturmixoltam.

Érdemes fehér tányérokba meríteni, mert az kihangsúlyozza levesünk színét is. Miközben kanalazzuk, gyönyörködhetünk ebben a szép narancsszínű lében.

 Vendégváró sütőtökös csokis falatkák

A másik recept egy nagyon egyszerű édesség. Aki most azt mondja magában, minek fokozni a finoman illatozó frissen sült sütőtököt, annak igaza van. Magában is isteni. De engem érdekelt a sütőtök–csoki ízkombináció. És ami kisült belőle, nekem tetszett!

Hozzávalók: 40 dkg sült sütőtök, 5 dkg étcsokoládé, 1 ek. kókuszreszelék, 1 kk. hidegen sajtolt olaj, 1 kk. kakaópor, 1 kk. méz, 2 csipet gyömbérpor, 1 ek. víz, őrölt fahéj.

Elkészítése: Az olajat öntsük egy kis edénybe, beletesszük a kockákra tört csokoládét, és megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaót, a mézet, a vizet, a kókuszt, a gyömbérport, és összekeverjük. Falatnyi darabokra felkockázzuk a sütőtököt, és belemártogatjuk őket a kókuszos csokoládémázba. De le is önthetjük vele, úgy egyszerűbb. Tetejüket megszórjuk fahéjjal.

Jó étvágyat!