2024. március 29., péntek

A magyar nyelv tisztaságáért

Anyanyelvi nevelés és nyelvi revitalizáció címmel nyelvészeti konferenciára került sor Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

A konferencia a Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózat és a Verbi Nyelvi Kutatóműhely szervezésében jött létre. A jelenlevőket dr. Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja köszöntötte:

– Jól tudjuk, hogy „nyelvében él a nemzet”. A magyar nemzet az elmúlt száz év tragédiájának közepette nagyon értékeli ezt a gondolatot, és érti mit jelent, hiszen a magyar nemzet nagy része határon kívül maradt. A magyarság valójában idegen nyelvű és kultúrájú népek tengerében él, ahol úgymond szigetként próbálja megőrizni hagyományait, hagyatékait és mindenekelőtt a nyelvét. Tanúi vagyunk annak, hogy milyen nagyfokú nyelvromlás fenyegeti a magyarságot. Nem csak a körülöttünk élő népek miatt, hanem az angol nyelv túlzott behatása miatt is. A konferencia címe Anyanyelvi nevelés és nyelvi revitalizáció, ez egy aktuális téma és folyamatos probléma, amellyel állandóan foglalkoznunk kell. A magyar nyelv tisztaságát úgymond gátakkal tudjuk csak megvédeni. A gátak kiépítése a mi feladatunk, hogy több száz év múlva is ezen a területen éljen a magyar nyelv – hallottuk a dékántól.

A konferencia első előadását dr. Péntek János nyelvész, a kolozsvári Szabó T. Attila Nyelvi Intézet vezetője tartotta Anyanyelvi nevelés: miért, mit, hogyan ...és kik? címmel. A következő dr. Lanstyák István, a pozsonyi Comenius Egyetem tanára volt, aki a Kontaktushatás és iskola címmel tartott előadást. A konferencia további részében műhelymunkák zajlottak, amelyen a Kárpát-medence több régiójának nyelvészei vettek részt.