2024. április 19., péntek
Ez is Szíria

Mobilalkalmazással keresnek vizet az aleppóiak

Az egykoron kétmilliós szíriai Aleppó városának vízhiánnyal küzdő lakói a vöröskereszt által fejlesztett mobiltelefonos térképprogram segítségével találhatják meg a vízosztó pontokat a városban. Az alkalmazás minden harmadik generációs mobiltelefonon működik, és műholdas helymeghatározó (GPS) segítségével navigálja el a vízosztó pontokra az embereket.

Aleppó a polgárháború 2011-es kirobbanása előtt Szíria legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt. Jelenleg nyugati részét a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők, keleti részét az elnök hatalmának megdöntéséért harcoló felkelők uralják. A két fél között gyakoriak az összecsapások, az elmúlt hetekben több esetben érkeztek jelentések civil áldozatokról. Az utóbbi hetekben az orosz légierő is támadni kezdte a felkelőket az azonos nevű tartományban. A városban az ostromállapot miatt gyakori a víz- és áramhiány. Havonta átlagosan két hétig nincs víz, és a város infrastruktúrája az összeomlás szélén áll.

A vízszolgáltatást legutóbb egy négynapos kimaradás után szerdán állították helyre, amelyet az okozott, hogy találat érte a város háztartásainak 80 százalékát árammal ellátó fővezetéket. A közeljövőben további kimaradások várhatók, miután a harcok miatt nem tudják teljesen helyrehozni a károkat, és hamarosan elfogy a kimaradások idejére tartott dízelgenerátorokban használt üzemanyag is.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint a víz – illetve annak hiánya – Szíriában már „fegyverré” kezd válni, ezért a bizottság arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy biztosítsák a lakosság feltétel nélküli hozzáférését az ivóvízhez. A vöröskereszt 80 vízosztó pontot működtet a városban.

A vöröskereszt azután kezdett a térképprogram kifejlesztésébe, hogy a nyár folyamán Facebook-oldalán egy, a jelenleginél egyszerűbb térképet tett közzé a vízhálózatot karbantartó mérnökök számára. A térképhez számos hozzászólás és kérés érkezett. „Az emberek azonnal elkezdték megosztani a térképet, és javaslatokat küldtek arra vonatkozóan, hogyan javítsunk rajta, továbbá új, részletesebb verziót kértek. Az új alkalmazás nagyon egyszerű, és minden mobiltelefonon működik, ma már mindenki hozzáfér egy 3G-s telefonhoz. Nemcsak térképről van szó (amely alapján sokan nem tudnának eligazodni), hanem egy GPS funkcióval összekötött applikációról, amely egyszerűvé teszi használatát, mert így az emberek el tudnak navigálni a hozzájuk legközelebb lévő vízosztó ponthoz” – mondta Pawel Krzysiek ICRC-szóvivő, hozzátéve, hogy a térkép Facebookon közzétett verzióját mintegy 140 ezren használták, míg az új, a hét elején elindított mobilapplikációnak már 20 ezer felhasználója van.