2024. április 24., szerda

Tevőleges részei legyünk közösségünknek!

A VMSZ Női Fórumának újonnan megválasztott elnökével, Horváth Noémivel beszélgettünk

Kishegyesen október 10-én a VMSZ Női Fórumának rendkívüli közgyűlésén az új alapszabály elfogadása mellett tisztújításra is sor került. Mivel Kovács Elvira, a női fórum egyik megalapítója immár a VMSZ alelnöki tisztségét is betölti, szükség volt egy új elnök megválasztására. A közgyűlés mintegy száz nő részvételével zajlott, és a tizenöt községi, illetve városi szervezet elnökeiből álló elnökség döntött az új elnök, a csókai Horváth Noémi megválasztásáról.

Az új elnök asszonnyal az új tisztségéből eredő feladatokról és tervekről, a nők közéleti, politikai szerepvállalásáról beszélgettünk.

– Csókán születtem, a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon diplomáztam 2007-ben, majd a csókai középiskolában és a zentai gimnáziumban tanítottam polgári nevelést, de tanítottam általános iskolában is. Öt éven át dolgoztam a tanügyben, majd két és fél éve a Városi Könyvtár könyvtárosaként tevékenykedem.

Hogy keveredtél bele a politikába?

– Amikor hazatértem az egyetemről, szembesültem azokkal a közösségünket, a csókai magyarságot érintő hátrányos megkülönböztetésekkel, amelyek mellett nem tudtam elmenni szó nélkül. Amikor egyetemre mentem, talán még túl fiatal voltam ahhoz, hogy ezekre a dolgokra felfigyeljek, és reagáljak is rájuk. Mikor visszatértem Csókára, láttam, hogy mennyi probléma terheli a magyar közösséget. Például az iskoláskor előtti oktatásban a magyar óvónők helyére szerb ajkú óvónőket kezdtek alkalmazni, vegyes tagozatokat létesítettek. Pedagógusként úgy láttam, hogy csorbul az anyanyelvi oktatásra való jog. Megkerestem azokat az embereket, akik valóban tenni akarnak a csókai magyarság megmaradásáért, nevezetesen Kormányos Lászlót, aki már akkor is a VMSZ helyi szervezetének elnöke volt.

Lehetne szorosabb az együttműködés a községünk területén tevékenykedő különböző civil szervezetek között, hogy a magyarok eljárjanak a szerb egyesületek rendezvényeire is, és fordítva. Két párt, a VMSZ és a Demokrata Párt dominál Csókán, fennáll egy bizonyos megállapodáson nyugvó egyensúly közöttük, működőképessé téve az önkormányzatot.

Bekapcsolódtam a VMSZ ifjúsági fórumába, megismerkedem az ott folyó munkával. Amely változatos csakúgy, mint a tagsága, hiszen a fiatalok is mobilisak, iskolát váltanak, családot alapítanak, itthon vagy másutt telepednek le, munka után mennek. A VMSZ Női Fórumának megalakulása, 2009 óta a tagja vagyok. Örülök, hogy részese lehettem annak, ahogyan ez a szervezet formálódott, egy összetartó közösséggé terebélyesedett, amelyben a nők egymást segítve haladnak a közös cél felé.

Új elnökként milyen tervekkel vállaltad a női fórum vezetését?

A női fórum minden környezetben hiánypótló tevékenységet lát el. Tekintettel a nők szociális érzékenységére, vannak olyan feladatok, amelyek mindig is a nőkre vártak. Ilyenek a ruhanemű, a játékok gyűjtése, jótékonysági akciók, csomagosztás. A nagycsaládosok támogatása segélyek gyűjtésével. Jelenleg is gyűjtünk adományokat az egyik ötgyermekes péterrévei család megsegítésére. Jelen vagyunk a mellrák megelőzését célzó felvilágosító kampányban, különböző célcsoportok számára szervezünk szakelőadásokat, képzéseket, tanulmányi utakat stb.

Családod hogyan tekint a közéleti szerepvállalásodra?

– A nők önbecsülésére, a fokozottabb közléti szerepvállalásra is nagy hangsúlyt fektetünk a képzéseinken és más rendezvényeinken.

Nőtársaink tanulhatnak, tapasztalatokat gyűjthetnek a közéleti szerepvállalás számos területén. A politizálás, legyen az helyi, tartományi vagy országos szintű, nem a férfiak kizárólagos játéktere. Ezeken a sztereotípiákon szeretnénk változtatni. Példaként szolgálhat előttünk Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselőnk, aki gyakorló fiatal anyaként is megállja helyét a politikában. Kiváló példája annak, hogy megfelelő családi háttérrel a közszereplés összeegyeztethető az anyaszereppel.

Szerencsére a férjem, Horváth Csaba, a szüleim, a két testvérem is támogatja a plusz elfoglaltságot jelentő közéleti szerepvállalásaimat, amire (biztos háttérre) szükségem is van. Könyvtárosként igyekszem városkánk irodalmi életét felpezsdíteni, népszerűsíteni az olvasást, irodalmi nagyjainkat, illetve a Csóka községben élő és alkotó írók, költők kultuszának megőrzését, továbbadását. Mindig is aktív tagja voltam városunk közösségi életének. A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának tagjaként, a Lira Egyesület elnökeként, a Csókai Krónika havonta megjelenő közlöny munkatársaként és egyben szerkesztőbizottsági tagként, valamint a községi képviselő-testület tagjaként is próbálok nap mint nap helytállni, tenni valamit a magyar közösségért, még ha apró lépéseknek látszanak is. Az a fontos, hogy mindenki megtegye a tőle telhetőt. Ez a jelmondatom, e szerint igyekszem élni és dolgozni.

Szabadidő?

– Ha szabadidőm marad, akkor otthon olvasok, mert hiába a sok könyv, a könyvtárban nincs idő olvasni. Szerek bíbelődni a kerti virágokkal. Unokahúgom és keresztlányaim vannak, ha csak tehetem, együtt vagyok velük, és a családom többi tagjával – mondta Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának új elnöke.