2024. április 20., szombat

Továbbra is népszerű a népautó

A dízelbotrány ellenére sem csökken a Volkswagen autók értékesítése

A Volkswagen konszern csütörtökön bejelentette, hogy a jövő év januárjától 8,5 millió járművet hív vissza az Európai Unióban a dízelbotrány miatt. A járművek üzemben tartóit a társaság értesíti a visszahívásról, de a Volkswagen, Audi, Seat és Škoda márkájú járművek tulajdonosai a cégcsoport honlapjain önállóan is tájékozódhatnak arról, hogy érinti-e járművüket a visszahívás.

A VW korábban azt közölte, hogy az EU-ban 8 millió – és nem 8,5 millió – jármű érintett a dízelbotrányban. A társaság azután adott ki közleményt a visszahívások megkezdéséről, hogy a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) határozatot hozott a teendőkről. Arra kötelezte a társaságot, hogy hívjon vissza 2,4 millió, Németországban üzemben tartott járművet, távolítsa el a károsanyag-kibocsátási értékeket manipuláló szoftvert, és gondoskodjon arról, hogy a motorok megfeleljenek a károsanyag-kibocsátási szabályoknak.

A VW a 2008 óta gyártott, EA 189 típusú, 1,2, 1,6, és 2 literes hengerűrtartalmú dízelmotor kibocsátási értékeivel csalt. A társaság vezérigazgatója, Martin Müller a napokban egy interjúban elmondta, hogy nagyon sok modellt szereltek fel ilyen motorral, ezért „nem három, hanem több ezer” különböző eljárást kell kidolgozni megjavításukra. A legtöbb esetben csupán a helyi szervizbe kell beállni egy szoftverfrissítésre, de lesznek autók, amelyekben az üzemanyag-befecskendező berendezést vagy a katalizátort kell kicserélni. Az is előfordulhat, hogy a kocsi cseréje lesz a legegyszerűbb megoldás.

Immár a 25. egymást követő hónapban bővült az európai autópiac, és a Mitsubishit kivéve minden autógyártó több járművet értékesített az előző év szeptemberéhez képest. Az elmúlt időszak nagy botránya ellenére a legtöbb autót a Volkswagen-csoport adta el, majd a PSA-csoport, a Ford, a Renault, a BMW és az Opel-csoport következik.

A Volkswagen-csoport által értékesített autók száma éves szinten 8,3 százalékkal 325 ezer 497-re emelkedett, ezen belül a Volkswagen márkából 6,5 százalékkal többet, 156 ezer 694 járművet adtak el. Nem panaszkodhat a BMW és a Daimler sem. A BMW eladásai éves szinten 17,1 százalékkal 103 ezer 642-re, a Daimleré pedig 19 százalékkal 85 ezer 866-re emelkedett.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szeptember 18-án vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A VW elismerte a csalást, amely világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú dízelmotorral üzemelő járműre terjedhet ki. A 78 éves történetének legnagyobb botrányába keveredő német vállalat azt ígérte, hogy az ügy minden részletére fényt derít. A felelősöket eddig nem nevezték meg.