2024. április 19., péntek

Bonyolódik a Temerini Rádió ügye

A községi képviselő-testület módosította a 2015. évi költségvetést

Igen gazdag napirenddel (26 pont) tartotta meg szerdán 33. ülését a temerini községi képviselő-testület. Többek között napirenden volt a község 2015. évi költségvetésének módosításáról és kiegészítéséről szóló határozat, a község adósságvállalásáról szóló határozat módosítása, a Lukijan Mušicki MTK-nak a Temerini Rádió magánosításával és az intézmény pénzügyvitelével kapcsolatos tájékoztatója.

Az ülés azzal kezdődött, hogy Gusztony András (VMDP) napirend-módosítási javaslatot nyújtott be, mégpedig, hogy a képviselő-testület hozzon döntést a mezőgazdasági adóteher 50 százalékos csökkentéséről, mivel a szója- és a kukoricatermés is megfeleződött. Véleménye szerint a bevételkiesés nem terhelné meg nagyon a költségvetést. Javaslatát a hatalmi többség elvetette, így az előre beterjesztett napirend szerint folytatódott az ülés.

A Temerini Rádió épülete és antennarendszere (Góbor Béla felvétele)

A Temerini Rádió épülete és antennarendszere (Góbor Béla felvétele)

Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi felelőse beterjesztette a 2015. évi községi költségvetés módosításának javaslatát. Ennek lényege, hogy 12,1 százalékkal csökkentik a korábban elfogadott költségvetési tervet, és az most 970 170 000 dinárt tesz ki. Ennek oka, hogy a helyi bevételek mellett jelentősen csökkentek a tartománytól és a köztársaságtól várt transzfereszközök is. Ezért most nincs is kilátás arra, hogy a tartománytól megkapják a járeki sportcsarnok befejezésére tervezett 66 millió dinárt. A költségvetési eszközök használóinak a nagyobb takarékosságra való felszólítás mellett, átcsoportosítással igyekeznek a működésükhöz szükséges forrásokat biztosítani.

A vitában az ellenzék bírálta a javasolt költségvetési módosításokat. A felszólalásokból érezni lehetett, hogy a hatalmi koalíción belüli kompromisszumok nem helyezték reális alapokra a községi költségvetést, hanem elsősorban a koalíciós partnerek igényeinek kellett eleget tenni.

Felvetődött, hogy miért nem részesült eddig községi támogatásban a Magyar Nemzeti Tanács, holott erre törvény kötelezi a községet. Azért nem, mondta válaszában a képviselő-testület elnöke, mert nem is kérték a megítélt összeget. Az sem felel meg az állításnak, hogy a jelenlegi hatalmi koalíció nem támogatja a helyi magyar közösséget. Katolikus ravatalozó épül a Nyugati temetőben és jelentős összeggel járultak hozzá a plébániatemplom padlózatának felújításához és az egyházközösség tevékenységének finanszírozásához, mondta az elnök.

Heves, olykor pártpolitikai csatározásba nyúló vitát váltott ki a Lukijan Mušicki MTK-nak a Temerini Rádió magánosításával és az intézmény pénzügyvitelével kapcsolatos tájékoztatója. A vitából kiderült, hogy Ágoston Mária, az intézmény volt igazgatónője annak idején elmulasztotta a rádió magánosítására vonatkozó eljárás elindítását, amit később már nem lehetett megtenni. Meghosszabbították ugyan a rádió működésének engedélyét, de a község nem finanszírozhatja az intézményt, amelyből, hogy mentsék az MTK vagyonát, különálló közvállalatként megalakították a községi Művelődési Központot, és ennek dolgozói (a valamikori újságírók és technikai személyzet) most önkéntes munkával készítik a rádióműsorokat. Mivel a rádiónak mintegy kétmillió dinár adóssága is van a hanghordozók gyártójának egyesülete és a zenei alkotóegyesület felé a zenei művek sugárzásának jogdíja fizetésének elmulasztása miatt, kérdéses, hogy jövőre lesz-e esélye a Temerini Rádiónak az új pályázatok kiírásakor az új frekvenciák kiosztásakor. Ha nem, megszűnik a rádió működése.

A történtek miatt kirobbant vitában egymásra mutogatott a hatalmi koalíció és az ellenzék, és a bírósági eljárások sorának megindítását is kilátásba helyezték. A tájékoztatót a képviselő-testület szavazattöbbséggel elfogadta.

A továbbiakban a képviselők csaknem vita nélkül, szavazattöbbséggel elfogadták a napirendre kerülő határozati javaslatokat, így a kereskedelmi, és kisipari, valamint a vendéglátó-ipari és hasonló létesítmények munkaidejéről, az új fűtési díj elszámolásáról, a kéményseprési díjszabásról, valamint a közművállalatok igazgatóinak kinevezéséről.