2024. április 16., kedd

Biciklistop az óbecsei piacon

Új közlekedési rendszabályt kezdett néhány hete alkalmazni az óbecsei Komunalac Közvállalat: a piac bejáratán túl ezentúl tilos kerékpárt betolni a piac területére. Ottjártunkkor épp Kovács Sándor méltatlankodott emiatt.

Drótszamárral már nem lehet besétálni és fuvarozni az óbecsei piacon (Fotó: Fehér Rózsa)

Drótszamárral már nem lehet besétálni és fuvarozni az óbecsei piacon (Fotó: Fehér Rózsa)

– Az rendben van, hogy a sorok között nem lehet tolni, de az nincs rendjén, hogy azokon túl ne lehessen letenni a biciklit! Annyi beteg ember van, én is szívbeteg vagyok. Tíz meg húsz kg krumplit hogyan viszünk haza a piacról, ha csak az utcán tehetjük le a biciklinket? – tette fel a kérdést a nyugdíjas férfi.

A piaci rendet a kommunális vállalat szabályozta, amit a községi képviselő-testület elfogadott, a polgároknak pedig be kell tartaniuk – kategorikus a kérdésben Kovács Norbert igazgató, akinek elmondása szerint nem egy új rendszabályról, hanem csupán egy korábbinak a szigorúbb betartatásáról van szó.

– Ebben a dokumentumban a tiltások között szerepel az is, hogy nem lehet járművel bemenni a piac területére, tehát nem lehet biciklit oda betolni. A kerékpárokat a számukra kijelölt helyeken kell hagyni. Ez egy régi rendelet, de eddig nem tartattuk be szigorúan, most ezen változtattunk. Ha az idősebbek támaszként használják a biciklit, az veszélyes lehet nem csak saját magukra, de másokra nézve is. Megértem és sajnálom őket, de az asztalok közötti forgalmat a kerékpárjukkal akadályozzák és veszélyeztetik. Ha nem tartatjuk be ezt a szabályt, baleset esetén a felelősség a vállalatot terheli. Ez egyébként másutt is általánosan bevett gyakorlat – mondja.

Kovács Norbert a segítségre szoruló időseknek azt javasolja: amennyiben az árus nem tud vagy nem akar nekik segíteni kivinni a nagyobb mennyiségben megvásárolt terméket a bicikliig, forduljanak bizalommal a vállalat helypénzt szedő munkatársaihoz, akik ezt készségesen megteszik.