2024. április 20., szombat

Egyedülálló szolgáltatás Szerbiában

Vrnjačka Banján egy nemzetközi konferencián bemutatták a kishegyesi falugondnok-szolgálatot

Topolya és Kishegyes Község Szociális Központjának munkatársai október 8-ától 10-éig tudományos szakmai tanácskozáson vettek részt Vrnjačka Banján. A szociális munka időszerű kihívásai – problémák és perspektívák elnevezésű nemzetközi tanácskozásra érkeztek többek között Horvátországból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából és Makedóniából is résztvevők. Az előadásokat három témakörbe osztották, ismert szakemberek, egyetemi tanárok számolta be tapasztalataikról, munkájukról a szociális gerontológia, szociális pedagógia és a modern kori kihívások a szociális védelemben területeken.

A Kishegyes községben 2008 óta működik a gerontoszolgálat. Kezdetben ez egy házi segítő szolgálat volt, 2010-ben azonban egy újszerű szolgáltatás jött létre, ami ezután meg is honosult. Ez a szolgáltatás a falugondnokság. Nagymélykúti Kiskovács Ildikó, a kishegyesi szociális központ osztályvezetője a Vrnjačka Banja-i tanácskozáson beszámolt a Szerbiában eddig egyedülálló szolgáltatásukról, a gerontoszolgálatról és a falugondnokságról. Őt kértük meg a szolgáltatások ismertetésére.

 Hogyan épül fel a szolgáltatás?

– Pillanatnyilag egy összetett szolgáltatásról van szó, egy szolgáltatáson belül működik a házi kisegítés és ápolás, illetve a falugondnokság. A geronto-háziasszonyok és a falugondnokok közösen végzik a feladatokat Kishegyesen, Szeghegyen és Bácsfeketehegyen. Minden helységben 2-2 munkás dolgozik, egy férfi és egy nő, őket pedig egy közös koordinátor vezeti. A kishegyesi község hárommillió dinárral támogatja ezt a szolgáltatást, emellett azonban különféle pályázatokon is folyamatosan részt vesznek. A szolgáltatást két civil szervezet is támogatja: a szabadkai Caritas és a kishegyesi Női Fórum. A CMH irodák azonban nyertek egy magyarországi pályázaton, ennek köszönhetően a jövőben más falvakba is bevezetik majd a falugondnokságot.

Mit foglal magában a falugondnokság?

– A falugondnokság egy újszerű szolgáltatás, először Kishegyesen jelent meg Szerbiában, de úgy néz ki, hogy lesznek még követői a Vajdaságban. A szolgáltatás a házi kisegítés férfi munkaerővel való támogatása, de a falugondnoknak ennél több szerepe is van. Ő képezi a hidat az elszigetelten élő felhasználó, illetve a különböző intézmények között. A gondnokoknak a rendelkezésükre áll 1-1 nagyobb méretű személyautó is, ami azért jó, mert a csomagteret át lehet alakítani, ha esetleg valamilyen szerszámot kell vinniük akár fűnyíráshoz, akár favágáshoz. Ha személyt szállítanak, akkor pedig a tolókocsinak is van elég hely.

Hány felhasználója van a szolgáltatásnak?

– A szolgáltatásnak 120 rendszeres felhasználója van, de vannak olyanok is, akik csak bizonyos időközönként igénylik a szolgáltatás egyes formáit.

Mik a legnépszerűbb foglalkozások a programon belül?

– A kísérőakciók mindig nagyon népszerűek. A felhasználók minden évben kiránduláson vesznek részt, idén Palicson voltak. Teadélutánokat is szerveznek, szintén évi szinten, emellett a Női Fórum karácsony és húsvét alkalmával megajándékozza a felhasználókat. Az érdekelt felhasználók a nyugdíjasok egyesülete által szervezett sportjátékokban is részt vesznek.