2024. március 29., péntek

Referendum a szerb községek közösségéről

Koszovón ismét könnygázzal szakították meg a parlament ülését

Tegnap, még mielőtt elkezdték volna a munkát a koszovói parlamentben a képviselők, ismét könnygáz miatt szakadt meg az ülés. A képviselők kivonultak az épület elé, ahol az ellenzék aktivistái gyülekeztek, közben pedig a KFOR helikopterei a levegőből figyelték az Ibrahim Rugova téren történteket.

Az ellenzék pontosan egy héttel ezelőtt is ily módon lehetetlenítette el a parlament munkáját, sőt már hetek óta akadályozzák azt, rendszeresen fujjolással, sípolással, illetve tojásdobálással szakították meg az üléseket, vagy elállták a szószékhez vezető utat, most pedig már második alkalommal vetettek be könnygázt is. Az ellenzék szerint ugyanis a Brüsszelben kötött egyezmény túl sok jogot biztosít a szerb kisebbségnek.

Tegnap Ramush Haradinaj, az ellenzéki Koszovó Jövőjéért Szövetség (AAK) elnöke az eset után a parlament előcsarnokában az újságíróknak kijelentette, nem tudja, mi történhet még a kialakult helyzetben. Mint mondta, az ellenzék folytatni fogja aktivitásait a kormány ellen.

Az ellenzék három pártja: Haradinaj pártja mellett, Fatmir Limaj Koszovóért Kezdeményezés, valamint az Albin Kurti által megalapított Önrendelkezés bejelentette, továbbra is azon dolgoznak majd, hogy ellehetetlenítsék a kormány és a parlament munkáját. Ezt addig teszik majd, amíg Isa Mustafa koszovói kormányfő nem vonja vissza aláírását a brüsszeli megállapodásról, vagy nem mond le. A megállapodást ugyanis augusztus végén Mustafa és Aleksandar Vučić szerb kormányfő írta alá.

– Érthetetlen az a kitartás, hogy mindenáron megtartsák a parlament ülését, amivel csupán kedvezőtlen hangulatot keltenek. Az ülés megtartása melletti kitartás már önmagában provokáció, éretlen politikára utal – szólt Haradinaj a parlament épülete előtt összegyűlt aktivistáknak. Kiemelte, a koszovói politikai vezetősége nem viselkedhet úgy, mintha semmi nem történne.

– Koszovónak most megoldást kell találnia arra a két megállapodásra, amely az országot a mai állapotba vezette, vagyis miután átláttuk, mit tehettünk és hogyan, a normális intézményes életünkhöz kell visszatérnünk – emelte ki Haradinaj.

Ilir Deda, az Önrendelkezés parlamenti képviselője azon képviselők egyike, aki az ülés megszakítása után, ami valójában el sem kezdődött, hajlandó volt nyilatkozni. A feltett kérdésre, hogy miben látja a kialakult helyzetre a megoldást, kijelentette, referendumot kellene kiírni Koszovón a szerb községek közösségének megalakításáról.

Tegnap az ülés megszakítása után Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke a képviselői csoportok vezetőivel igyekezett megtárgyalni, hogy miként folytassák a munkát. Ezen a megbeszélésen azonban az ellenzéki pártok képviselői nem jelentek meg. Xhevahire Izmaku, a Koszovói Demokrata Párt parlamenti képviselője azonban bejelentette, folytatják az ülést.

A helyi médiumok állítása szerint ezúttal a könnygázt a radikális beállítottságú Önrendelékezés ellenzéki párt képviselője, Faton Topali dobta be az ülésterembe. A múlt héten ezt Albin Kurti vitte véghez. A koszovói médiumok információi szerint e két parlamenti képviselő ellenzi a legelszántabban a szerbiai községek közösségének megalapítását, valamint ellenzik a Montenegróval kötött demarkációs megállapodást is.

A múlt heti események után, szerdán jelentette be éppen Kadri Veseli, hogy fémérzékelőket szerelnek majd fel, amelyen minden képviselőnek, újságírónak, alkalmazottnak át kell menni, hogy ne lehessen ilyen eszközöket bevinni az ülésre. A fémérzékelők felszerelését tegnapra várták.

A médiumok tájékoztatása szerint Pristinában egyre nő a feszültség, különösen miután hétfőn Kurtit letartóztatták, majd a szimpatizánsai által szervezett tüntetést követően 15 személyt – közülük 14 rendőrt – kihallgattak.