2024. április 19., péntek

Átszervezések a szerbiai villanygazdaságban

Aleksandar Obradović: Az igazgatók számának csökkentése nem csupán a tisztségek számának lefaragását jelenti, hanem az irányítás egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét is

Mint már hírül adtuk, Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság első embere bejelentette, hogy az év végéig lezajlik az átszervezés a közvállalat háza táján. A leglátványosabb hozadéka az lesz, hogy a jelenlegi mintegy 600-ról felére csökkentik a funkcióban levő igazgatók számát. Ezt a belgrádi Pink Televízió tegnap reggeli adásában is megerősítette.

Az átszervezés lényege a regionális részlegek felszámolása, ami azt jelenti, hogy eddig 14 pénzügyi igazgató felelt területének irányításáról, a jövőben ezt egy személy végzi. A közvállalat július 1-jéig 14 gazdasági társaság formájában tevékenykedett, és közülük is csak három marad.

A vezérigazgató elmondása szerint eddig valamennyi helyi hőerőművet egy-egy igazgatócska irányította, a jövőben csupán egy személy tölti be ezt a tisztséget. E döntés nem csupán a beosztások számának lefaragását jelenti, hanem az irányítás egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét is.

– A korábbiakban a sok bába közt elveszett a gyerek, vagyis számtalanszor megesett, hogy a felmerült gondoknak, bajoknak nem volt gazdájuk. Sohasem lehetett pontosan tudni, ki miért felelős – mondta Obradović.

VÉGE A PÁRTALAPON TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁSNAK

Újdonságnak számít az is – hangoztatta a vezérigazgató –, hogy a Szerbiai Villanygazdaság lesz az ország első olyan vállalata, amelyben megszűnik majd a pártalapon történő foglalkoztatás.

– A párttagság munkába lépéskor többé nem lehet sem előny, sem annak módja – nyomatékosította.

Minden új, megüresedett munkahelyre ezután belső, vagyis a vállalat munkatársaira vonatkozó pályázatot hirdetnek meg, és csak akkor teszik közzé nyilvánosan is, ha a saját emberi erőforrásaikból nem tudják a hiányt betölteni. Obradović szerint a szerbiai villanygazdaság jelenleg mintegy 30.000 személyt foglalkoztat. Az év végéig elfogadják a közvállalat foglalkoztatási stratégiáját, amely egyes munkarészlegek bezárásához, újabbak nyitásához vezethet, és csak ezután válik ismertté, ki számít majd munkaerő-feleslegnek.

ÚJ VILLANYÓRÁK

A digitális villanyórák beszerzése kapcsán Obradović elmondta, hogy e tendernek köszönhetően több mint 30 millió eurót takarít meg a közvállalat, és két éven belül országszerte az új rendszert fogják alkalmazni. A megtakarítás fogalma tovább fokozható azzal, hogy a digitális rendszerrel útját állják a villanyáram lopásának, ami jelenleg évente mintegy 60 millió eurós kiesést jelent a közválallat ügyvitelében.

RÉGI ADÓSSÁGOK

Az elfogyasztott villanyáram megfizettetéséről annyit mondott, hogy a kinnlevőségek százalékban kifejezett aránya nagyjából megfelel a környező országok villanygazdaságainak mutatóival. Hazai berkekben az éppen átszervezés alatt, vagy privatizáció előtt álló vállalatok okozzák a társadalom és ezen belül a villanygazdaság egyik legnagyobb rákfenéjét, mert sokszor lehetelennek tűnik a régi adósságok behajtása.

A villanygazdaság legnagyobb adósai továbbra is a Szerbiai Vasutak Közválallat, a pancsovai Nitrogénművek, valamint az átszervezés alatt álló vállalatok.