2024. március 28., csütörtök

Lemészárolták a hattyúkat

Tegnap hajnalban egy kóbor kutyákból álló falka megfojtotta a Duna park Erzsébet szigetén élő hattyúkat

A mészárlás után csak az egyik felnőtt madár maradt meg. A Duna park éjjeliőre a Radio 021 hírportáljának elmondta, hogy a támadás éjjel három óra körül történt.

– Éjjeli három óra előtt a tó partján ülő suhancokat zavartam el, mivel részegek voltak. Ekkor valami nagy lármára lettem figyelmes, és megláttam az 5-6 kóbor kutyát, ahogy rátámadtak a hattyúkra. Mire odaértem, az egyik hattyú már vértócsában feküdt. Kezembe vettem egy botot, és megpróbáltam elzavarni a kóbor kutyákat. Miután elszöktek a parkból, visszatértem a hattyúkhoz, és akkor láttam meg, hogy három élettelen hattyú fekszik a földön. Felhívtam a rendőrséget és a Városi Kertészet közvállalat szolgálatát, és értesítettem őket a történtekről – mondta az éjjeliőr.

A nyáron még együtt úszkáltak a Duna park tavában (Halász Gyula felvétele)

A nyáron még együtt úszkáltak a Duna park tavában (Halász Gyula felvétele)

Aleksandar Bogdanović, a Városi Kertészet igazgatója elmondta, borzasztó ami történt, de ez nem az első eset, hogy a kóbor kutyák megtámadják a Duna parkban élő hattyúkat.

– A Városi Kertészet és az újvidéki önkormányzat 15 évvel ezelőtt kapta ajándékba a hattyúkat Radovan Kokar hattyútenyésztőtől. A hideg beálltával minden évben ő vigyázott a hattyúkra egészen tavaszig, amikor már visszaköltöztethették őket a Duna parkba. Az eset kapcsán beszéltünk Kokar úrral, aki ígéretet tett, hogy a megfujtott madár helyére ajándékoz majd egy másik hattyút, hogy az életben maradt madár ne búsuljon egyedül – mondta Bogdanović.

A rendőrség elvégezte a helyszínelést és eltávolította az állattetemeket, az állatorvosi felügyelőség pedig megállapítja, milyen állapotban van a támadást túlélő hattyú, és hogy melyik hattyú maradt meg.

Emlékeztetőül, a nyáron Isának és Bisának négy kis hattyúja született, de néhány nap után a kis hattyúkat elvitték Kokarhoz, mivel a Duna parki tóban élő teknősök leharapdálták a fiókák szárnyait. Kokarnál, az Újvidék melletti Ribnjak városrészben éltek a kis hattyúk mindaddig, amíg meg nem erősödtek. Miután visszakerültek a Duna parkba, két kis hattyú rövid időn belül elpusztult. Isa és Bisa 15 évet élt együtt a Duna parki Erzsébet szigeten.