2024. április 24., szerda

Építési engedély a víztisztító berendezésnek

Nagybecskereken tegnap sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az olasz Zilio Csoportosulás építési engedélyt kapott a víztisztító berendezés építésére. Čedomir Janjić polgármester újságírók előtt adta át a dokumentumot Petar Lalovićnak, a Zilio Csoportosulás képviselőjének.

Megvan az építési engedély (Fotó: Kecskés István)

Megvan az építési engedély (Fotó: Kecskés István)

– Ünnepélyesen átadtuk az építési engedélyt a víztisztító berendezés építéséhez. Reményeim szerint a hónap végéig megkezdődik az építkezés az adott telken. Értesüléseim szerint a modulokat már szerelik Olaszországban. Elvárásom szerint rövidesen elkészül a berendezés, és negyven év után megoldódik a nagybecskerekiek legnagyobb problémája – mondta Čedomir Janjić.

A Zilio Csoportosulás képviselője szerint is minden a tervek szerint halad. Ahogy a terep elkészül, megkezdik a felszerelés szállítását. A víztisztító üzembe helyezésének határidejéről azonban Petar Lalović nem nyilatkozott. Magyarázata szerint arra nincs felhatalmazása. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Zilio Csoportosulásnak nagy tapasztalata van a nagybecskerekihez hasonló arzénos víz megtisztításában és annak tükrében eleget tesznek minden törvényes feltételnek.

Az önkormányzat az év elején kötött szerződést az olaszokkal. Az ellenzék szerint a vállalt nyolc hónapos határidő lejár, és most a helyi hatalom időhúzással próbálja elkendőzni a tehetetlenségét. Goran Kaurić, a Demokrata Párt nagybecskereki városi bizottságának elnöke abszurdumnak mondta azt, hogy sajtótájékoztatót tartottak egy építési engedély átadása kapcsán, hisz ilyen dokumentumra minden polgárnak szüksége van. Szerinte az a legfontosabb tény, hogy a határidő lejárta után sincs egészséges vezetékes víz Nagybecskereken.

Goran Tajdić, a Városi Vízművek igazgatója arra emlékeztetett, hogy az első víztisztító pilóta-berendezést Nagybecskereken még 1975-ben próbálták ki és azóta sem sikerült orvosolni a problémát. Most pedig, amikor a megoldás küszöbén vagyunk, kár egy-két hónapos késés miatt akadékoskodni.
Vajdaság területén Közép-Bánátban a legrosszabb az ivóvíz. A 96,4 százaléka vegyileg vagy mikrobiológiai szempontból kifogásolható. A fő gond a víz magas arzéntartalma, ami miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004-ben betiltotta a nagybecskereki vízvezeték használatát.