2024. április 16., kedd

Magyarország pótselejtezik, Törökország Eb-résztvevő

A kazahok a törököknek, az olaszok a horvátoknak kaparták ki a gesztenyét

Kedden este már csak kettőből egy körülménynek kellett teljesülnie ahhoz, hogy Magyarország legjobb csoportharmadikként kijusson a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra: Lettországnak pontot kellett szereznie Kazahsztán ellen hazai pályán, vagy Izlandnak Törökországban. Egyik feltétel sem teljesült sajnos, a kazahok 1:0-ra nyertek Rigában, illetve a törökök is ugyanilyen arányban diadalmaskodtak Konyában.

Ezzel a kazahok megelőzték az A csoport rangsorában a letteket, a törökök pedig az ellenük gyűjtött két pont helyett a kazahok ellen szerzett hat pontot vitték a csoportharmadikok összevetésébe, amivel a lista élére ugrottak, és automatikusan kijutottak a kontinenstornára. Magyarországnak tehát marad a pótselejtező, amelynek vasárnapi sorsolásán az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapja szerint kiemelt lesz Bosznia-Hercegovinával, Svédországgal és Ukrajnával együtt, ellenfelet a négy nem kiemelt válogatott, Dánia, Írország, Norvégia és Szlovénia közül kaphat. Lehet fanyalogni, lehet elégedetlenkedni, lehet felemlegetni, hogy márpedig csak meg kellett volna őrizni az előnyt Észak-Írországban, vagy legalább a románok és a görögök elleni hazai 0:0 során lehetett volna győzelemre játszani, de abba sem árt belegondolni, hogy amíg a magyar válogatott legalább a pótselejtező jogát kiharcolta – és továbbra is megvan az esélye, hogy az 1986-os, mexikói vb, azaz 30 év után ismét ott legyen egy világeseményen –, lemarad a kontinenstornáról többek között a múlt nyári vb-bronzérmes Hollandia, amely épp abban az A csoportban nem tudta magát a legjobb háromba verekedni, amely egyedüliként kvalifikált három csapatot automatikusan az Eb-re. Hozzájuk hasonlóan még a pótselejtezős pozíciót sem tudta megcsípni a magyarnál a közvélekedés szerint sokkal komolyabb játékerőt képviselő Szerbia sem, de mindenképp lemarad a tornáról az előző Eb előtt pótselejtezős helyen záró Észtország, a két fordulóval a vége előtt még a direkt kijutásra is pályázó Montenegró, illetve a selejtezősorozatban a lengyelek és az írek dolgát is jócskán megnehezítő Skócia is.

A kedd este nemcsak a magyarok, a törökök és a hollandok szempontjából volt fontos, hiszen az A mellett további két csoportban, a B és a H jelű hatosban is voltak még nyitott kérdések. A B csoportban az első két hely sorsa már korábban eldőlt, végül Belgium zárt az élen – a számítások szerint történetük során először a novemberi világranglistán is az első helyen állnak majd –, Wales a második helyen, Bosznia-Hercegovina izgalmas ki-ki meccsen győzött Cipruson, így készülhet a pótselejtezőre. Az első negyedórában Haris Medunjanin góljával a bosnyákok szereztek vezetést, de a szünetig Ciprus fordított, majd Medunjanin az egyenlítő találatot is megszerezte, a második játékrészben Milan Đurić találatával végül csak kicsikarta a győzelmet a vendégegyüttes.

A H csoportban Olaszország kijutása már nem volt kérdéses, ám a direkt Eb-részvétellel járó második helyet még Horvátország és Norvégia is megszerezhette, ehhez mindkét együttesnek győzelemre volt szüksége. A horvátok Ivan Perišić 25. percbeli góljával a vártnál ugyan nehezebben, de begyűjtötték a három pontot Máltán. A norvégok Alexander Tettey kapáslövésével szintén előnybe kerültek a 23. percben Rómában, de az olaszok becsülettel hajtottak hazai pályán, Alessandro Florenzi és Graziano Pellè találatával fordítottak a hajrában, amivel kikaparták a gesztenyét a horvátoknak, akik így kijutottak a tornára, a norvégokat pedig a pótselejtező bizonytalan ösvényére taszították.

Az első 24 csapatot felvonultató kontinenstorna részvevői közül immár 20-nak ismerjük a nevét, a négy pótselejtezős párharc zárultával válik teljessé a mezőny. A pótselejtezők első meccseit november 12–14-én, a visszavágókat november 15–17-én rendezik meg, a vasárnapi sorsoláson elsőként kihúzott csapatok otthonában játsszák az első találkozót. A playoffra egyébként a klasszikus oda-vissza vágós szabályrendszer vonatkozik, tehát számítanak az idegenben lőtt gólok, ha a két meccsen azonos számú gólt szereznek a felek, illetve ha a két találkozó 180 perce nem hoz döntést, hosszabbítás, majd tizenegyespárbaj következik.