2024. április 16., kedd
VAJDASÁGI MAGYAR MOZGÓKÉP NAPJA 2015

Bosnyák Ernő síremléke előtt

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2015 rendezvénysorozat keretében Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Zomborban és Újvidéken emlékeznek meg a honi filmkészítés pionírjairól, és vetítenek a kortárs alkotók filmjeiből.

Tegnap Zomborban Bosnyák Ernő síremlékének megkoszorúzásával kezdődött a program, egy órára rá pedig a Magyar Polgári Kaszinóban három filmet is levetítettek. A szakadó eső miatt szűk körű megemlékezésen Cirkl Rudolf mondott alkalmi gondolatokat, és elhelyezte a zombori Kaszinó Műemlékvédő és hagyományőrző szakkörének koszorúját. Siflis Zoltán, aki szintén koszorút helyezett el a síremlékre, lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy jövőre teljesedik be tíz esztendeje annak, hogy a tartomány különböző településein megemlékeznek a Vajdasági Magyar Mozgókép napjáról.

– Leplezetlen örömmel látom, hogy a filmezésnek vannak fiatal szerelmesei, akik az idősebb nemzedékekkel együtt nemcsak nézői, hanem alkotói is a filmművészetnek, ami – nyelvi akadályok nélkül – közvetíthet a nagyvilág felé vajdasági valóságunkról – mondta Siflis.

A Ha majd nagy leszek című, hatperces kisjátékfilm rendezője Andrej Boka és K. Kovács Ákos, aki egyben az alkotás operatőre is, vágója Darko Maletin, szereplője Béres Márta.

A Hagyaték kisjátékfilm kilencperces alkotás. Rendező-operatőre a zombori Goretić Péter fiatal filmalkotó, forgatókönyvírója pedig a Doroszlón élő költőnő, Lennert Móger Tímea, akinek nem ez az első filmforgatókönyve, a rendezővel termékeny és sikeres alkotópárost képeznek. A kisfilmben szereplők: Szabó Jolán, Rutonić Róbert, Toman Sonja, Pogány Margit.

Harmadikként az ugyancsak zombori vonatkozású, az egykori földesúr és bérese negyven év utáni fölkavaró találkozását megjelenítő, Nézünk egymásra? című dokumentumfilm került bemutatásra. Az 57 perces alkotás forgatókönyvírója és rendezője Siflis Zoltán H.S.D., riportere Komáromi Ákos, operatőre Póth Imre.

A két friss alkotással szemben ez a dokumentumfilm még 1990-ben készült, és éppen ennélfogva fogadta újdonságként a zombori közönség, hiszen ritkán adódik módja a múlt filmes földolgozásával és szerzőivel közvetlenül találkozni.